Lashmer Gordon Whistler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Generaal Whistler in het Oorlogsmuseum

Lashmer Gordon Whistler (3 september 1898 - 4 juli 1963) was een Brits beroepsmilitair die in de Eerste en Tweede Wereldoorlog diende.

Lashmer Whistler werd Bolo genoemd. Hij was de zoon van kolonel A.E. Whistler die in het Britse leger in India diende. Zijn moeder was Florence Annie Gordon Rivett-Carnac, dochter van Charles Forbes Rivett-Carnac. Hij zat op de St Cyprian School. Hij was zo goed in sport dat hij op aanbeveling van zijn school een beurs kreeg om naar Harrow School te gaan. Daarna ging hij naar de Koninklijke Militaire Academie Sandhurst.

In 1917 kwam hij bij het Royal Sussex Regiment, waarmee hij actief was in Frankrijk en België tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij raakte twee keer gewond. Bij de laatste keer werd hij door de Duitsers gevangengenomen. Als krijgsgevangene ontsnapte hij vanuit een rijdende trein. Vlak bij de Nederlandse grens werd hij weer gearresteerd. Tot het einde van de oorlog zat hij gevangen in de Ulrich Gasse in Keulen.

In de Tweede Wereldoorlog diende hij met veldmaarschalk Montgomery in Noord-Afrika en Europa. In vredestijd was hij betrokken bij de dekolonisatie van het Britse Rijk. Hiervoor zat hij enkele jaren in India en daarna in Noord-Afrika. Hij ging in 1957 met pensioen.

In 1946 opende de generaal het Nationaal Oorlogs- en verzetsmuseum in Overloon.

Onderscheidingen[bewerken]