Law & Order (seizoen 5)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Law & Order (seizoen 5)
Televisieprogramma Law & Order
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Zender(s) Vlag van Verenigde Staten NBC
Vlag van Nederland Net5
Vlag van Nederland 13th Street
Vlag van Nederland VARA
Start 21 september 1994
Einde 24 mei 1995
Aantal afleveringen 23
Seizoenchronologie
← Vorige
Volgende →
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Dit artikel vat het vijfde seizoen van Law & Order samen.

Hoofdrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Terugkerende rollen[bewerken | brontekst bewerken]

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Titel Regisseur Schrijver Uitzenddatum Vlag van Verenigde Staten Selectie gastrollen
1. Second Opinion Ed Sherin Michael S. Chernuchin
Jeremy R. Littman
21 september 1994 Elizabeth Ashley - Gwen Young
Tony Roberts - Nicholas Bennett
Jan Maxwell - dr. Nancy Haas
Mitchell Greenberg - dr. Alan Friedlan
Linda Pierce - Abigail Hurst

Een lerares valt flauw in haar klaslokaal en wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht, wanneer zij daar een hartstilstand krijgt dan komt er een geur van cyanide vrij wat grote paniek geeft. Logan en Briscoe worden op deze zaak gezet en komen erachter dat het slachtoffer overleden is aan de gevolgen van borstkanker en dat zij onder behandeling was bij een arts die haar een alternatieve geneeswijze gaf met behulp van amygdaline. Experts verklaren dat zij langer had kunnen leven als zij een normale behandeling had gekregen. De alternatieve dokter wordt nu aangeklaagd voor moord, omdat zij de lerares had beloofd dat zij haar borstkanker had kunnen overwinnen. Kincaid maakt nu meteen kennis met haar nieuwe baas, Jack McCoy, omdat zij wel gelooft in de alternatieve geneeswijze en hij vindt dit gewoon moord. Als de man van de lerares getuigt dat de alternatieve arts genezing beloofd had, besluit de arts om schuld te bekennen in de hoop op strafvermindering.

2. Coma Jace Alexander Ed Zuckerman 28 september 1994 Larry Miller - Michael Dobson
Debra Monk - Kathleen O'Brien
John Cunningham - Max Weston
Heather Gottlieb - Susannah
Frank Girardeau - Fred Harding

Een eigenaar van een komedieclub komt onder verdenking te staan voor het neerschieten van zijn vrouw. De vrouw ligt nu in coma met een kogel in haar hoofd. De rechercheurs komen erachter dat hij haar regelmatig mishandelde en dat zij wilde scheidden van hem maar kunnen geen hard bewijs vinden voor de moordaanslag. McCoy brengt hem toch voor de rechter en de rechtszaak vindt hem onschuldig, dit tot ergernis van McCoy en de rechercheurs.

3. Blue Bamboo Don Scardino René Balcer
Hall Powell
5 oktober 1994 Laura Linney - Martha Bowen
Ron Orbach - Max Hellman
Joyce Reehling - Mildred Kaskel

De moord op een Japanse nachtclubeigenaar die op bezoek was in New York leidt tot een arrestatie van een zangeres die voor hem had gewerkt in Japan. De advocaat van de verdachte verklaart dat zij zo'n trauma heeft overgehouden van de mishandeling gedurende haar werk daar dat zij geen ander uitweg zag om hem te vermoorden. Dr. Olivet assisteert in deze zaak en krijgt flashbacks over haar verkrachting in het verleden (zie Helpless).

4. Family Values Constantine Makris René Balcer
William N. Fordes
12 oktober 1994 Stephen Shellen - Steve Martell
Sarah Paulson - Maggie Conner
Will Lyman - Victor Conner
Victor Raider-Wexler - officier van justitie Wheeler
Anna Kathryn Holbrook - Christine Whitburn

Logan en Briscoe onderzoeken een zaak waarbij een lichaam wordt vermist, alleen de auto is gevonden. Het betreft een rijke uitgeefster en ze zoeken de familie op, daar vinden zij een verdachte ex-man, de nieuwe man en haar dochter. Zij ondervinden al snel dat er veel geheimen zijn in de familie. Als het lichaam wordt gevonden kunnen ze als snel zelfmoord uitsluiten en dan verklaart de dochter ineens dat zij een relatie heeft met de nieuwe man van haar moeder. Wie de moeder heeft vermoord moeten de rechercheurs nu uitzoeken en als ze een verdachte hebben moet McCoy proberen het verder uitzoeken hoe het precies zit.

5. White Rabbit Steven Robman Ed Zuckerman
Morgan Gendel
19 oktober 1994 Peter Friedman - professor William Goodwin
Mary-Joan Negro - Rita Levitan
Peggy Roeder - Margaret Pauly
Dick Anthony Williams - Sam Burdette
Marilyn Chris - Mary Perella

Een bankroof onthult een tiental jaren oude zaak, een bankkluisje bevat spullen die betrekking hebben op een overval op een geldwagen twintig jaar geleden waarbij een politieagent vermoord is. Logan en Briscoe achterhalen en arresteren een van de vier verdachten die verantwoordelijk zijn voor die overval. Deze verdachte leidt hen naar een vrouwelijke verdachte die de politieagent vermoord heeft. Zij had sindsdien een nieuwe identiteit aangenomen en een nieuw leven opgebouwd. Nu is het aan McCoy om de vrouw te laten berechten voor de rechtbank.

6. Competence Fred Gerber Michael S. Chernuchin
Mark B. Perry
2 november 1994 Jude Ciccolella - Dennis Burnett
Omar Scroggins - Zack Rowland
Lisa Louise Langford - Marjorie Gordon
Samuel E. Wright - Jerome Osborn

Wanneer inspecteur Anita Van Buren geld wil opnemen bij een geldautomaat wordt zij overvallen door twee tieners. Zij vuurt haar pistool af en doodt een van de twee tieners die geestelijk gehandicapt blijkt te zijn. Ze verklaart dat de andere tiener een pistool had en gevlucht is. Zij ondervindt nu dat niet iedereen haar gelooft, waarna zij Logan en Briscoe aanspoort om de tweede tiener te vinden.

7. Precious Constantine Makris René Balcer
I.C. Rapoport
9 november 1994 Kevin O'Rourke - Marty Willick
Julie Boyd - Eileen Willick
Maria Tucci - Helen Brolin
Joel Leffert - Robert Cole
Brooks Rogers - dr. Royce

Wanneer Logan en Briscoe vermoeden dat een vermist kind waarschijnlijk vermoord is door haar ouders en niet ontvoert zoals zij beweren, dan ontdekken zij een verschrikkelijk groot familiegeheim dat een geestelijk zieke seriemoordenaar verhuld.

8. Virtue Martha Mitchell Mark B. Perry
Jeremy R. Littman
23 november 1994 Anthony Heald - raadslid Spencer Talbert
Anne Lange - Evelyn Talbert
Joanna Merlin - Deirdre Powell
Regina Taylor - Sarah Maslin
Christopher Cousins - Todd Locke

Logan en Briscoe worden bij een verkeersongeval geroepen, een bestuurster is hierbij omgekomen en na onderzoek blijkt dat zij niet achter het stuur zat tijdens het ongeval en dat zij vlak ervoor verkracht is. Het onderzoek leidt hen naar een raadslid, maar deze ontkent deze aanklacht en de rechercheurs krijgen de opdracht om naar meer slachtoffers te zoeken van deze raadslid. Zij komen uit bij een advocate die verklaart dat zij in het verleden door hem is verkracht en dat zij toen afgekocht is met een hogere functie. Onder druk van McCoy en zijn kantoor gaat de advocate toch getuigen tegen het raadslid om hem te kunnen berechten. Deze zaak wordt moeilijk vanwege het feit dat deze verkrachting al lang geleden gebeurd is en er verder geen bewijzen zijn.

9. Scoundrels Marc Laub Ed Zuckerman
Charles C. Mann
30 november 1994 Michael Zaslow - Willard Tappan
Jonathan Hogan - John Curren
Ellen Whyte - Harriet Curren
Edie Falco - Sally Bell
Lisa Emery - Alice Huntley
Ben Hammer - rechter Herman Mooney
Merwin Goldsmith - rechter Ian Feist

Een advocaat wordt doodgeschoten in zijn kantoor gevonden. Logan en Briscoe komen erachter dat deze advocaat een spelletje speelde met zijn cliënten, hij beweerde dat hij het geld op het spoor was die zijn cliënten hadden gegeven aan een oplichter met een piramidespel maar dan moesten de cliënten een bedrag betalen zodat hij met zijn onderzoek door kon gaan. Een zoon van een slachtoffer van de advocaat is gezien in het kantoor ten tijde van de moord nadat zijn moeder een cheque had uitgeschreven, hierdoor wordt hij de hoofd verdachte. De zoon kan bewijzen dat hij de cheque heeft geannuleerd voor de moord zodat het motief er niet meer is. Ondertussen komt McCoy erachter dat de advocaat het geld wel had gevonden en chanteerde de oplichter hiermee om zijn mond te houden. Zo verdenkt hij de oplichter van de moord maar deze heeft een alibi op het moment van de moord. Kincaid onderzoekt of er een relatie is tussen de zoon en de oplichter en ontdekt een telefoontje tussen deze twee dat net voor de moord plaatsvond. McCoy biedt de zoon een strafvermindering aan in ruil voor een verklaring dat hij gevraagd is om de moord te plegen zodat hij zijn geld terug zou krijgen. Hiermee kan McCoy de oplichter aanklagen voor moord.

10. House Counsel James Quinn Michael S. Chernuchin
Barry M. Schkolnick
4 januari 1995 Ron Leibman - Mark Paul Kopell
Jessica Walter - Anna Kopell
Vincent Pastore - John Furini
Leslie Ayvazian - Priscilla Lempert
Merwin Goldsmith - rechter Andrew Barsky

Wanneer een onbelangrijke ambtenaar wordt vermoord dan komen Logan en Briscoe erachter dat dit waarschijnlijk een maffiaaanslag was omdat de slachtoffer in de jury heeft gezeten bij een rechtszaak van een belangrijke maffiabaas. Als McCoy een rechtszaak begint met een verdachte raakt hij in een gevecht met de advocaat van de tegenpartij, met wie hij in het verleden bevriend was.

11. Guardian Christopher Misiano René Balcer
Brad Markowitz
11 januari 1995 Jon Cypher - Jerome Kamen
Gerry Bamman - Dean Pollard
Joan MacIntosh - mrs. Blanchard
Dallas Roberts - Matthew
Peter McRobbie - Herbert Fowler

Er wordt een lichaam gevonden van een vrouwelijke junk bij een kinderdagverblijf. Logan en Briscoe komen achter de identiteit van het slachtoffer, het gaat om een dochter van een vooraanstaande familie. Het onderzoek leidt hen naar een financieel adviseur van de familie die achter de rug om van de familie nog steeds contact had met de dochter, dit was tegen de regels van de familie die haar hadden buitengesloten.

12. Progeny Don Scardino Morgan Gendel
Mark B. Perry
25 januari 1995 Edward Herrmann - Drew Seely
James Rebhorn - Charles Garnett
Jack Gilpin - dr. Simon Reed
Anne Bobby - Nancy Gunther
Cynthia Vance - Joanne Jenkins
Ted Kazanoff - rechter Daniel Scarletti
John Carter - rechter Harlan Newfield

Na een moord op een dokter die werkte in een abortuskliniek gaan Logan en Briscoe op zoek naar de moordenaar. Zij komen uit bij een pro-life groep, en de vermoedelijke dader is de leider van deze groep die blij is dat de dokter dood is. Hij verklaart dat hij de moord in opdracht heeft gedaan van een charismatische voormalige priester en nu is het aan McCoy om deze priester voor het gerecht te brengen. Hij komt er al snel achter dat de grens tussen staat en kerk zeer dun is en de publieke opinie werkt ook niet echt mee.

13. Rage Arthur W. Forney Michael S. Chernuchin 1 februari 1995 Richard Libertini - David Solomon
Wendell Pierce - Jerome Bryant
Keith Charles - William E. Cooke
Olivia Birkelund - Joan Stillman
Bernie McInerney - rechter Michael Callahan

Een zelfingenomen Afro-Amerikaanse Wall Street handelaar, die zich afzet tegen mede Afro-Amerikanen, wordt verdacht van moord op zijn baas. Hij huurt een dure advocaat in die beweert dat zijn cliënt de moord pleegde vanwege racisme. McCoy komt erachter dat de verdachte fraude heeft gepleegd en nu is het aan hem om koelbloedige moord te bewijzen.

14. Performance Martha Mitchell René Balcer
Jeremy R. Littman
8 februari 1995 Richard Venture - Douglas Greer
Monica Keena - Corey Russell
Maryann Urbano - mrs. Russell
Peter Facinelli - Shane Sutter
John MacKay - Michael Sutter
Polly Adams - Monica Sutter

Logan en Briscoe krijgen een snuff-film onder ogen waar een vrouw wordt verkracht en vermoord, zij vinden de vrouw levend en wel. De vrouw verklaart dat zij wel verkracht en gefilmd is door medescholieren en dat leidt hen naar een groep scholieren die seks met vrouwen opnemen voor punten op een prestigieuze middelbare school.

15. Seed Don Scardino Michael S. Chernuchin
Janis Diamond
15 februari 1995 Mark Blum - Michael Aronson
David Margulies - dr. Jordan Delbert
Jordan Clarke - mr. Parker
Kristin Griffith - Clara Brock
Joan Copeland - rechter Rebecca Stein
Stephen Henderson - rechter Marc Kramer

Een routine onderzoek naar een dood van een vrouw leidt Logan en Briscoe naar een dokter van een vruchtbaarheidskliniek die schuldig lijkt te zijn aan onethische praktijken. Maar zij kunnen geen bewijzen vinden vanwege geheimhoudingsplicht van de dokter, en zijn patiënten weigeren te praten. McCoy en Kincaid nemen het onderzoek over en doen dan een schokkende ontdekking, het blijkt dat de dokter zijn patiënten insemineert met zijn eigen sperma

16. Wannabe Lewis H. Gould René Balcer
I.C. Rapoport
15 maart 1995 Harry Groener - Terrence Dwyer
Boyd Gaines - Nathan Barclay
Matthew Carey - Stewart Barclay
Bruce Kirkpatrick - Tom Harrigan
Graham Sack - Colin Harrigan
Marian Quinn - mrs. Harrigan
Doris Belack - rechter Margaret Barry

De moord op een bestuurslid van een prestigieuze privéschool leidt Logan en Briscoe naar een zoon van een metro medewerker. Maar een valse bekentenis en een geheimzinnige houding van de school maakt het McCoy zeer moeilijk om iemand te vervolgen.

17. Act of God Constantine Makris Ed Zuckerman
Walter Dallenbach
22 maart 1995 Robert John Burke - Arthur 'Buzz' Palley
Melinda Mullins - Chris Chappel
Skipp Sudduth - Hank Chapel
Stephen Singer - David Pence
Ileen Getz - Irene Krasner
John Newton - rechter Eric Caffey
Lynn Cohen - rechter Elizabeth Mizener

Een bomaanslag op een bouwterrein doodt een twaalfjarige jongen. Logan en Briscoe komen na onderzoek uit bij twee verdachten, een failliete aannemer en een jaloerse echtgenoot. McCoy moet nu uitvinden wie de schuldige is en dat valt hem nog niet mee.

18. Privileged Vincent Misiano Jeremy R. Littman
Suzanne O'Malley
5 april 1995 Katherine Borowitz - Marjorie 'Marge' Larson
David Leary - Warren Bartlett
Fran Brill - Leah Bartlett
Eddie Malavarca - Steven Alan Smith
Allan Miller - rechter Simon Mikelson

Wanneer een echtpaar wordt vermoord in hun huis dan gaan Logan en Briscoe op onderzoek uit. Ze komen uit bij een jonge alcoholist die als pleegkind met zijn pleegouders in het huis heeft gewoond. Psychiatrisch onderzoek op de jongen brengt een jeugdtrauma naar boven, waarschijnlijk is hij in zijn jeugd mishandeld door zijn pleegmoeder. Nu is het aan McCoy of hij hem berekening vatbaar acht.

19. Cruel and Unusual Matthew Penn René Balcer
Michael S. Chernuchin
19 april 1995 Jeffrey DeMunn - professor Norman Rothenberg
Lawrence Pressman - dr. Alan Colter
Sheila Tousey - mrs. Vilardi
Dan Ziskie - George Jeffries
Steve Burns - Kevin Jeffries

Wanneer een autistische tiener overlijdt terwijl hij in de cel zit op het politiebureau gaan Logan en Briscoe op onderzoek uit naar zijn doodsoorzaak. Zij vinden bewijs dat de jongen over een lange tijd is mishandeld en de verdenking gaat uit naar een kliniek waar hij woonde, en dan speciaal naar zijn therapeut dr. Colter. Hij heeft een methode gebruikt dat verboden is maar de aanklacht staat op losse schroeven als blijkt dat de ouders toestemming hebben gegeven voor de verboden behandeling.

20. Bad Faith Dann Florek René Balcer 26 april 1995 Dann Florek - politiechef Donald Cragen
Christine Farrell - forensisch onderzoekster Arlene Shrier
Bill Raymond - priester Joe Krolinsky
June Ballinger - Kate Krolinsky
Kit Flanagan - Joan Zinns
Scott Sowers - Stewart Waller

Wanneer een politieagent, en vroegere vriend van Logan, doodgeschoten wordt gevonden dan krijgt Logan onplezierige jeugdherinneringen. Het lijkt op zelfmoord maar onderzoek wijst uit dat hij vlak voor zijn dood contact heeft gehad met een voormalige priester die een verleden heeft van kindermisbruik.

21. Purple Heart Arthur W. Forney Morgan Gendel
William N. Fordes
3 mei 1995 LisaGay Hamilton - Denise Johnson
Michael Beach - mr. Elliot - advocaat van Denise Johnson
Mike Starr - Steven Breck
Gina Torres - Charlene
Dominic Chianese - rechter Paul Kaylin

Wanneer een taxichauffeur vermoordt wordt gevonden startten Logan en Briscoe het onderzoek. Als zij een verdachte vinden, wordt deze ook vermoord aangetroffen. Zij vinden een connectie tussen hem, de vrouw van de taxichauffeur en het moordwapen. Het onderzoek wijst verder nog uit dat het huwelijk niet zo prettig was als de vrouw eerst heeft doen voorkomen en dat hij er door illegaal gokken voor zorgde dat zijn gezin diep in de schulden zat.

22. Switch Christopher Misiano Jeremy R. Littman
Sibyl Gardner
17 mei 1995 Francie Swift - Megan Nelson / Bobby / Nancy
Sam Groom - Frank Nelson
Roberta Wallach - Michele Selig
Gerry Becker - dr. Neal Latham
Lynne Thigpen - rechter Ida Boucher

Een zakenman wordt verdacht van de moord op de psychiater van zijn dochter. Deze dochter lijdt aan meervoudige persoonlijkheden en McCoy denkt dat de psychiater een geheim heeft ontdekt bij de dochter. De psychiater heeft in het geheugen van de dochter een verdrongen gebeurtenis ontdekt, het betreft een mogelijke moord van haar moeder door haar vader in het verleden. McCoy denkt nu dat dit het motief is voor de moord op de psychiater maar het loopt anders dan hij gedacht had.

23. Pride Ed Sherin Ed Zuckerman
Gene Ritchings
24 mei 1995 Daniel Hugh Kelly - raadslid Kevin Crossley<r>Kelle Kerr - Antoinette Crossley
Peter Gerety - Charles Powell
Mitchell Lichtenstein - Joe Gibb
Tim Hopper - mr. Wiley

Een homoseksuele raadslid wordt vermoord en Logan en Briscoe worden belast met het onderzoek. De belangrijkste verdachte blijkt een ander raadslid die erg conservatief is en openlijk vijandig was tegen het slachtoffer, maar deze verklaart dat hij en het slachtoffer goede vrienden waren en dat de vijandigheid alleen maar een spel was. De verdachte wordt toch voor het gerecht gebracht en dan gebeuren er dingen die Logan zijn baan kunnen kosten.