Lawinepiep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lawinepiep

Een lawinepiep of lawinepieper is een radiozender en -ontvanger die gebruikt wordt om mensen op te sporen die onder een lawine geraakt zijn. In de volksmond worden ze ook pieps, of ARVA's biepers genoemd. De lawinepiep zendt een frequentie van 457 kHz uit. Sommige oude modellen hebben nog een dubbele frequentie.

De lawinepiep wordt op het lichaam gedragen, onder de kleren. Samen met een sneeuwschep en een sneeuwsonde behoort de lawinepiep tot de standaard lawine-veiligheidsuitrusting die gebruikt wordt door tourskiërs.

De lawinepiep wordt vaak verward met de RECCO-reflector, een klein plaatje dat in veel ski-kleding en skischoenen is verwerkt.

Ontwikkeling[bewerken]

Het doel van het gebruik van lawinepieps is bedolven personen zo snel mogelijk op te sporen, omdat de kans op overleving na 15 minuten drastisch vermindert. De toestellen werden daarom ontwikkeld om bij een ongeval mensen sneller en nauwkeuriger te lokaliseren.

Aanvankelijk werden analoge apparaten met een antenne gebruikt die signalen uitzenden die variëren van pieps met een luid en duidelijk hoorbaar signaal tot een visuele afstand aanduiding. Later kwamen apparaten met twee antennes en een scherm op de markt die nu niet alleen met een visuele of hoorbare toon de afstand aangeven, maar ook de richting (langs een veldlijn) waar het slachtoffer zich bevindt.

Bij de nieuwste generatie digitale 3-antenne-apparaten (bijvoorbeeld Pieps DSP, Mammut Pulse, ORTOVOX S1) is de akoestische informatie slechts aanvullende informatie. De essentiële informatie (de afstand tot het slachtoffer langs de veldlijnen en richting) wordt op een visueel display weergegeven.

Cruciaal voor een snelle zoekactie blijft het veelvuldig oefenen van de reddingsprocedure om de correcte bediening van de lawinepiep en het fijnzoeken goed te beheersen.

Fabrikanten en types[bewerken]

  • Ortovox - F1 (analoog) M2, X1, S1, d3 (digitaal)
  • Pieps - 457, OptiFinder en Opti-4 (analoog) en DSP (digitaal)
  • Backcountry Access - Tracker DTS (digitaal)
  • Survival On Snow - SOS F1ND (analoog)
  • Mammut - Mammut Barryvox Element (digitaal) en Mammut Barryvox Pulse(digitaal)
  • Nic-Impex - ARVA Advanced, ARVA 8000, ARVA 9000 en Arva Evolution+

Trivia[bewerken]

Op 17 februari 2012 raakte prins Friso tijdens zijn skivakantie in Lech onder een lawine. Reddingsdiensten konden Friso snel uitgraven, omdat hij een lawinepiep had meegenomen.[1]

Voetnoot[bewerken]

  1. NOS. "'We vonden prins in paar minuten'", 17 februari 2012.