Le Blanc (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Le Blanc (Indre))
Le Blanc
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Le Blanc (Frankrijk)
Le Blanc
Situering
Regio Centre-Val de Loire
Departement Indre (36)
Arrondissement Le Blanc
Kanton Le Blanc
Coördinaten 46° 38′ NB, 1° 4′ OL
Algemeen
Oppervlakte 57,61 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
6.204[1]
(108 inw./km²)
Hoogte 72 - 140 m
Overig
Postcode 36300
INSEE-code 36018
Foto's
Kasteel Naillac te Le Blanc
Kasteel Naillac te Le Blanc
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Le Blanc is een gemeente in het Franse departement Indre (regio Centre-Val de Loire). De gemeente telde 6.204 inwoners op 1 januari 2021.[1] De plaats maakt deel uit van het arrondissement Le Blanc.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plaats is ontstaan aan een oversteekplaats over de Creuse en langs een oude Romeinse weg. Le Blanc lag in de historische provincie Berry, dichtbij de grens met Poitou. Op de noordelijke oever, rond de kerk Saint-Génitour, ontwikkelde zich de benedenstad (Ville Basse). Op de zuidelijke oever, op een kalksteenplateau, ontwikkelde zich de bovenstad (Ville Haute). Deze bovenstad was ommuurd. Rond deze bovenstad lagen twee kastelen: het kasteel Naillac (met daarin de kerk Saint-Cyan) dat behoorde aan Berry en een kasteel/donjon dat behoorde aan Poitou.

Le Blanc was tijdens het ancien régime een markizaat. In de 14e eeuw kwam er een augustijnenklooster in de stad. Dit klooster werd na de Franse Revolutie in 1792 verkocht als nationaal goed. Het stadhuis (1825) is gebouwd op de plaats van dit klooster. In 1530 werd de middeleeuwse brug over de Creuse vernield bij een overstroming. Pas aan het begin van de 19e eeuw werd er een nieuwe brug in Le Blanc gebouwd; tot dan was er enkel een overzetboot.[2]

Langsheen de Creuse stonden watermolens. Later kwam er een textielfabriek die tot 400 werknemers telde. Tussen 1885 en 1886 werd een spoorwegviaduct gebouwd over de Creuse. Dit viaduct is 38 meter hoog, 528 meter lang en heeft 21 bogen. De spoorlijn is intussen buiten dienst gesteld en het viaduct is geopend voor wandelaars.[3]

In 2010 kwam de gemeente in het nieuws omdat er nog steeds, ruim acht jaar na de invoering van de euro, oude franken aanvaard worden als wettig betaalmiddel. Het dorp heeft beslist deze praktijk nog tot 2012 vol te houden, de uiterste einddatum waarop oude bankbiljetten bij de Banque de France kunnen ingeruild worden in euro's.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Le Blanc bedroeg op 1 januari 2021 57,61 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 107,7 inwoners per km². De Creuse stroomt door de gemeente.

De onderstaande kaart toont de ligging van Le Blanc met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Transport[bewerken | brontekst bewerken]

Er lopen enkele spoorlijnen over het gebied van Le Blanc, maar het station is al jaren gesloten.

Geboren in Le Blanc[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Le Blanc (Indre) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.