Le Prophète

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Le Prophète is een opera in vijf bedrijven van de Franse componist Giacomo Meyerbeer op een libretto van Eugène Scribe. De wereldpremière vond plaats op 16 april 1849 in de Parijse Opéra.

Inhoud[bewerken]

Eerste bedrijf[bewerken]

Dordrecht, voor het kasteel van graaf Oberthal

Berthe verheugt zich erop haar Jean de Leyden (Jan van Leiden) weer te zien. Zijn moeder, Fidès, zegt dat ze blij is met de keuze van haar zoon. Maar Berthe verklaart dat ze eerst nog toestemming moet vragen aan graaf Oberthal, de heerser van Dordrecht. De Wederdopers komen voorbij en zingen hun lied, Ad nos ad salutarem, en wekken de interesse van de lokale boeren met hun revolutionaire ideeën. Oberthal weigert Berthe de toestemming om te trouwens en laat beide vrouwen arresteren.

Tweede bedrijf[bewerken]

Leiden, Jeans herberg

De wederdopers komen binnen en proberen Jean over te halen hun leider te worden. Berthe is Oberthal ontvlucht en komt de herberg binnen. Dan arriveert de graaf en hij dreigt Jeans moeder te executeren als Berthe niet bij hem terugkomt. Wanhopig levert Jean Berthe uit, en geeft toe aan de verlokkingen van de wederdopers.

Derde bedrijf[bewerken]

Het kamp van de Wederdopers

Op het ijs wordt geschaatst. De Wederdopers besluiten Munster in te nemen, maar worden afgeluisterd door Oberthal die vermomd het kamp is binnengekomen. Als hij ontdekt wordt, wordt hij gearresteerd en zal geëxecuteerd worden, maar als hij tegen Jean zegt dat hij Berthe levend en wel in Munster heeft gezien, last Jean de executie af. Jean, in zijn rol als profeet en leider, inspireert de Wederdopertroepen met een hemels visioen van hun aanstaande succes.

Vierde bedrijf[bewerken]

Münster

Jean heeft de stad ingenomen, maar de burgers zijn wanhopig onder zijn heerschappij. Berthe herkent Fidès, tegen wie verteld is dat Jean dood is, en die nu bedelend langs de straten gaat. Berthe besluit de kwade profeet te doden. Jeans kroning wordt voorafgegaan door een grandioze mars. Fidès besluit Berthes plan om wraak uit te voeren, maar op het laatste moment herkent ze haar zoon. Jean doet alsof hij haar niet kent, en dwingt haar haar herkenning terug te nemen.

Vijfde bedrijf[bewerken]

Jeans paleis in Munster

De wederdopers besluiten Jean te overleveren aan de keizerlijke troepen om hun eigen bescherming te kopen. Fidès probeert Jean haar te doen erkennen en hem zijn zondes in te laten zien. Berthe komt binnen met de bedoeling het paleis in brand te steken. Als ze zich realiseert dat Jean de profeet is die ze kwam vernietigen, pleegt ze zelfmoord. Jean en Fidès besluiten een einde te maken aan de opstand, en tijdens de viering van zijn kroning blaast hij het paleis met iedereen erin op.