Lectorium Rosicrucianum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Symbool van het Lectorium Rosicrucianum

Het Lectorium Rosicrucianum, ook Internationale School van het Gouden Rozenkruis geheten, is een internationaal gnostisch genootschap, gebaseerd op de leringen van de klassieke Rozenkruisers.

Geschiedenis[bewerken]

Het genootschap werd in 1935 gesticht door de gebroeders Jan Leene (1896–1968) en Zwier W. Leene (1882-1938), samen met mevrouw Henny Stok–Huyser (1902–1990), als afsplitsing van het Rozekruisers Genootschap, de toenmalige Nederlandse afdeling van de Rosicrucian Fellowship van Max Heindel.

Dit (officiële) kerkgenootschap was opgericht op 24 augustus 1924 in Haarlem, oorspronkelijk als een afdeling van het Rosicrucian Fellowship. Maar tien jaar later, rond de kerstdagen van 1934, scheidde de Haarlemse afdeling van het Rosicrucian Fellowship zich af van het "hoofdkantoor" te Oceanside in Californië, en ging zelfstandig verder onder de naam Rozenkruisers Genootschap.

De Rosicrucian Fellowship afdeling in Amsterdam aan de Overtoom, die inmiddels gesloten is, bleef daarentegen het "hoofdkantoor" wél trouw.

Gedurende de oorlog werden alle activiteiten door de bezetter verboden, maar na de oorlog bloeide het genootschap onder de naam Lectorium Rosicrucianum weer op (toen ook nog een tijdje het Jacob Boehme Genootschap genoemd) en werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw een internationaal kerkgenootschap.

Opbouw[bewerken]

Het Lectorium Rosicrucianum kent ongeveer als in de vrijmetselarij graden van leerlingen. Als men belangstelling krijgt voor de filosofie, kan men een serie van 8 verkenningen volgen, waarna een kennismakingsdag volgt op het conferentieoord Renova in Lage Vuursche. Na nog 3 verdiepingslessen kan men zich aanmelden als lid. Het is de bedoeling dat een lid zich verder oriënteert op de filosofie en zich voorbereid op een eventueel leerlingschap. Daarna kan men geïnstalleerd worden als belijdend leerling. Om het lichaam, als tempel van de geest, zuiver te houden wordt een vegetarische levenswijze aangeraden. Tevens zich te onthouden van spiritualiën en roken.Vervolgens kan men later toegelaten kan worden tot de hogere graden, ook wel de broederschap (m/v) van de innerlijke graden genoemd.

De tempel in Utrecht, Majellapark
Het conferentie-oord Renova te Lage Vuursche

Er zijn verschillende tempels in Nederland. Allereerst de hoofdtempel aan de Bakenessergracht, hoek Zakstraat, te Haarlem, waar tevens in 2005 een nieuw hoofdkantoor is verrezen. Verder zijn er centrum-tempels in onder andere Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Enschede en Eindhoven. Elke drie weken worden er conferenties voor leerlingen gehouden in het conferentie-oord Renova te Lage Vuursche. Ook heeft het Lectorium Rosicrucianum een uitgebreide jeugdafdeling: er bestaat de Jan van Rijckenborghschool, en speciaal voor de jeugd is er het conferentie-oord Noverosa te Doornspijk. Ook is er een tempel in Santpoort-Zuid, de "Rozenhof" genaamd. Deze tempel is alleen toegankelijk voor leerlingen in de Hogere Bewustzijn School of hoger.

Het Lectorium Rosicrucianum bezit een boekwinkel en brengt sinds 1979 zes maal per jaar een periodiek uit, beide onder de naam Pentagram. Verder beheren zij een uitgeverij annex drukkerij onder de naam "Rozekruis Pers". Veel openbare bibliotheken hebben boeken van diverse auteurs van het Lectorium Rosicrucianum in bezit. De Theosofische Bibliotheek aan de Tolstraat te Amsterdam heeft bijzondere boeken en brochures van dit kerkgenootschap.

Jan van Rijckenborgh, pseudoniem van J. Leene, en Catharose de Petri, pseudoniem van mevr. H. Stok-Huyser, de weduwe van de heer Stok, beiden grootmeesters en stichters van het Lectorium Rosicrucianum, hebben een grote literaire nalatenschap achtergelaten, waarin moderne interpretaties van klassieke geschriften als de Fama Fraternitatis, De Chymische Hochzeit Christiani Rosencreutz, en de Tao Te Ching. In 1968 overleed Leene en in 1990 ook mevrouw Stok-Huyser. Sindsdien wordt het Lectorium Rosicrucianum bestuurd door een raad van dertien personen, de ISL (Internationale Spirituele Leiding) genoemd. Ook de dochter van Leene, mevrouw E.T. Hamelink-Leene, had een actieve rol in dit kerkgenootschap.

Externe links