Lectoure

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lectoure
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen van Lectoure
Lectoure (Frankrijk)
Lectoure
Situering
Regio Occitanie
Departement Gers (32)
Arrondissement Condom
Kanton Lectoure-Lomagne
Coördinaten 43° 56′ NB, 0° 37′ OL
Algemeen
Oppervlakte 84,93 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
3.690[1]
(43 inw./km²)
Hoogte 68 - 223 m
Overig
Postcode 32700
INSEE-code 32208
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Lectoure is een gemeente in het Franse departement Gers (regio Occitanie). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Condom. Lectoure telde op 1 januari 2021 3.690[1] inwoners.

Lectoure was de hoofdstad van het graafschap Armagnac.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

De pelgrimsroute tussen Lectoure en Condom (35 km) (Chemin du Puy) is opgenomen als Werelderfgoed in het kader van de Pelgrimsroutes in Frankrijk naar Santiago de Compostella.

Het Musée Archéologique heeft een uitzonderlijke verzameling van 22 altaren van stieren- (taurobolia) en rammenoffers (kriobolia) die werden gevonden in de stad.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plaats is gebouwd op een makkelijk te verdedigen kalkstenen rots boven de Gers. Vanaf de 2e eeuw v.Chr. was hier een oppidum van de Lactorates. Hieruit groeide de stad Lactora, hoofdstad van de Lactorates in de Romeinse provincie Novempopulania. De Romeinse stad lag meer in de vlakte op een kruispunt van wegen: oost-west tussen Toulouse en Bordeaux en noord-zuid tussen Agen en Saint-Bertrand de Comminges (Lugdunum Convenarum). Ook over de Gers konden in het juiste jaargetijde goederen worden vervoerd naar de Garonne. De plaats was een landbouwcentrum met 5 tot 10 duizend inwoners waar graan en wijndruiven werden verbouwd.

Na de val van het Romeinse Rijk verschoof de bebouwing terug naar de veiligheid van de rots. De stad werd een bisschopszetel die viel onder de hertogen van Gascogne en de burggraven van Lomagne. Aan het einde van de 13e eeuw werden stadsmuren gebouwd en werd een stadscharter opgemaakt.[2]

In het midden van de 14e eeuw werd Lectoure de hoofdstad van de graven van Armagnac. Zij bouwden er hun kasteel. In 1473 werd de stad belegerd en ingenomen door de soldaten van koning Lodewijk XI. Graaf Jean V van Armagnac stierf en de stad werd bijna volledig verwoest. De stad werd heropgebouwd maar kreeg opnieuw af te rekenen met krijgsgeweld tijdens de Hugenotenoorlogen in de 16e eeuw. De protestanten in de stad moesten zich overgeven aan Blaise de Monluc.

De 17e en 18e eeuw brachten rust en relatieve welvaart dankzij de landbouw en leerlooierijen. Er kwamen nieuwe kloosters in de stad; van clarissen, karmelieten en kapucijnen. In 1801 werd het bisdom Lectoure afgeschaft. In de 19e en 20e eeuw ging het stilaan bergaf met de stad.[3] In 1865 werd het treinstation geopend maar er kwam weinig industrie in de stad. In de loop van de 20e eeuw werd het toerisme steeds belangrijker.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Lectoure bedroeg op 1 januari 2021 84,93 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 43,4 inwoners per km². De Gers stroomt door de gemeente.

De onderstaande kaart toont de ligging van Lectoure met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lectoure van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.