Leen van Zandvliet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Leen van Zandvliet (2 januari 1889 - 14 april 1948) was een Nederlands sportbestuurder. Hij was van 1911 tot 1918 en van 1925 tot 1939 voorzitter van de voetbalclub Feyenoord in Rotterdam. Van Zandvliet was de drijvende kracht achter de bouw van het stadion De Kuip.

De populariteit van voetbal nam in het interbellum gestaag toe. Van Zandvliet was van mening dat de enorme toestroom van publiek tijdens wedstrijden van Feyenoord de bouw van een modern voetbalstadion met plaats voor tienduizenden toeschouwers rechtvaardigde. De vorm van het stadion, met een 'loshangende' tweede ring zodat niets het uitzicht van de toeschouwers zou belemmeren, zou in een droom tot hem zijn gekomen. Hij ondernam een studiereis naar Amerika en bezocht het stadion van de Boston Red Sox wat hem inspireerde om deze nieuwe inzichten te verwezenlijken. Zijn inspanningen zouden in 1937 resulteren in de opening van het Stadion Feijenoord.

Sportief ging het de club onder Van Zandvliets leiding voor de wind, met name in de tweede periode dat hij als voorzitter actief was. In die jaren reeg de club de afdelingskampioenschappen aaneen en werd drie keer de kampioenscompetitie gewonnen.

Prijzen van Feyenoord tijdens zijn voorzitterschap[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Gerardus Dirk van Leerdam
Voorzitter van Feyenoord
1911-1918
Opvolger:
Jan van Bennekum
Voorganger:
Johan Weber
Voorzitter van Feijenoord
1928-1939
Opvolger:
Cor Kieboom