Leerfetisjisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag die sinds de jaren negentig gebruikt wordt als symbool van de leerscene

Leerfetisjisme is in de ruimste zin het aangetrokken zijn tot kleding en accessoires van leer. Dit hoeft niet per definitie in seksuele zin te zijn, maar gaat hier vaak wel mee gepaard.

Het verschijnsel komt hoofdzakelijk (maar niet exclusief) voor bij homoseksuele mannen. Naast het sneakerfetisjisme behoort ook het leerfetisjisme onder homomannen tot de populairste vormen van seksueel fetisjisme.

Er bestaan dan ook vele feesten voor leerliefhebbers. In veel grote steden zijn specifieke leerbars gevestigd, die samen wel een leerscene of leather scene genoemd worden. Homoseksuele mannen met een leerfetisjisme worden ook wel 'leermannen' of 'leernichten' genoemd.

In Amsterdam bevindt het centrum van de leerscene zich in de Warmoesstraat. Deze subcultuur kwam hier medio jaren vijftig op, toen Hotel Tiemersma aan de Warmoesstraat 20 geopend werd. Als een dependance werd in 1965 de leerbar Argos geopend in de Heintje Hoekssteeg, die later verplaatst werd naar de Warmoesstraat. Daar volgden nog meer leerbars en van 1987 t/m 2010 was er ook een eigen discotheek genaamd Cockring, die in 2011 heropend werd onder de naam Club Fuxxx.

Naast de algemene Gay Pride Parades, zijn er in diverse steden ook Leather Prides gekomen, met speciale feesten en activiteiten rondom de lokale leerbars. Voorbeelden zijn:

  • Amsterdam Leather Pride - sinds 1996 elk jaar in het eerst weekend van november in Amsterdam[1]
  • Leatherpride Belgium - sinds 2010 elk jaar in januari in Antwerpen[2]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties