Leidse instrumentmakers School

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Leidse instrumentmakers School
Leidse instrumentmakers School
Algemeen
Locatie Leiden
Opgericht 1901
Type MBO
Bevoegd gezag Stichting Leidse instrumentmakers School
Personen
Directeur Stef Vink
Overig
Website https://www.lis.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Leidse instrumentmakers School (afgekort LiS) is een school die MBO-opleidingen fijnmechanische techniek verzorgt. De school is gevestigd in Leiden, aan de Einsteinweg 61. De opleiding biedt specialisaties op de terreinen metaal, glas, lasertechnologie en mechatronica.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

De opleiding is op MBO niveau 4 en duurt 4 jaar. Daarnaast worden er onder de naam LiS Academy ook maatwerkopleidingen verzorgd op MBO, HBO en Academisch niveau[1].

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Gedenkplaat LiS voor MSG

De Leidse natuurkundige prof. Heike Kamerlingh Onnes wilde goede technici ter beschikking hebben ten dienste van zijn onderzoek. Hij richtte daarom in 1901 de Vereeniging tot Bevordering van de Opleiding tot Instrumentmaker en de instrumentmakersschool op. Daar werden de leerlingen opgeleid tot instrumentmakers en glasblazers, en na 1928 ook tot glasslijpers. De theoretische vakken werden van 1901 tot 1979 onderwezen door de school van het genootschap Mathesis Scientiarum Genitrix, die gaandeweg MSG is gaan heten. Vanaf 1938 was de LiS een rijksgesubsidieerde instelling en omdat die formeel een directeur moest hebben, werd de secretaris-penningmeester van het schoolbestuur, dr. August Crommelin, die nauw met kamerlingh Onnes had samengewerkt, tot directeur benoemd. Hij oefende die functie uit tot 1945.

In december 1997 is de school verhuisd van haar oude locatie aan het Rapenburg in de binnenstad (naast het Kamerlingh Onnes Laboratorium) naar het huidige adres in het Leidse Science Park.

Nieuwbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Door de snelle groei van de school was er meer ruimte nodig. Dit vanwege de uitbreiding van 300 naar 400 leerlingen. Deze aanbouw werd mogelijk gemaakt door een claim van D66 van drie miljoen euro uit het zogeheten Herfstakkoord.[2]

De nieuwbouw werd vanaf schooljaar 2016-2017 in gebruik genomen en op 6 december 2016 geopend door koning Willem-Alexander.[3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]