Lemuren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lemuren
Ringstaartmaki
Ringstaartmaki
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Primates (Primaten)
Onderorde: Strepsirrhini (Halfapen)
Infraorde
Lemuriformes
Gray, 1821
Afbeeldingen Lemuren op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Lemuren op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De lemuren (Lemuriformes) of maki's behoren tot de orde van primaten. Er bestaan heel wat verschillende soorten. Een aantal daarvan zijn nachtdieren met relatief grote ogen, die in het wild slechts op het eiland Madagaskar en een aantal omliggende eilanden voorkomen. Ook is er een aantal lemuren dat overdag leeft. Lemuren zijn evolutionair gezien neefjes van de apen. Door de afscheiding van Madagaskar van het Afrikaanse continent hebben beide takken van de aap familie onafhankelijk van elkaar hun evolutie doorgemaakt. Dit maakt Madagaskar en haar lemuren uniek.

Leefwijze[bewerken]

Lemuren zijn over het algemeen alleseters die fruit, bloemen en bladeren, maar ook insecten, spinnen en kleine gewervelde dieren eten.

Bedreiging[bewerken]

Veel lemuursoorten worden met uitsterven bedreigd, vooral als gevolg van het vernietigen van hun natuurlijke leefgebied: de bossen van Madagaskar. Ook wordt er op de dieren gejaagd. Op het moment zijn er meer dan 60 verschillende levende soorten.

Taxonomie[bewerken]

Het vingerdier (Daubentonia madagascariensis), wordt niet tot de Lemuriformes, maar tot een aparte infraorde Chiromyiformes gerekend.