Lena Headey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Lena Heady)
Lena Headey
Lena Headey tijdens de Primetime Emmy Awards in 2014
Algemene informatie
Volledige naam Lena Kathren Headey
Geboren Hamilton, 3 oktober 1973
Land Vlag van Bermuda Bermuda
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Pseudoniem Lena Heady
Jaren actief 1992-
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Lena Kathren Headey (Hamilton, 3 oktober 1973) is een Brits actrice.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Headey werd geboren in Bermuda, waar haar vader voor zijn werk als politieofficier naar uitgezonden werd. Ze werd op 17-jarige leeftijd ontdekt toen ze een schooloptreden verzorgde in het Royal National Theatre en gevraagd voor een rol in de film Waterland, die in 1992 werd uitgebracht.

Headey vervulde gedurende lange tijd bijrollen in films. In Imagine Me & You, die in 2005 werd uitgebracht, speelde ze haar eerste memorabele hoofdrol. Sindsdien is ze verschenen in een groot aantal films. Ze speelde al meerdere keren een biseksuele of lesbische vrouw, onder andere in Mrs. Dalloway en Imagine Me & You.

Headey werd in 2007 uitgekozen om Sarah Connor te spelen in The Sarah Connor Chronicles. De reacties op de pilotaflevering waren wisselend. De serie heeft het echter twee seizoenen volgehouden en was toch redelijk populair.

Headey kreeg in 2011 de rol van koningin Cersei Lannister in de televisieserie Game of Thrones.

Persoonlijk leven[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds haar carrière begon in 1992 met de film Waterland heeft ze bokslessen genomen. Dat doet ze nu nog steeds. Daarnaast is ze vegetariër en woont ze in Londen. De tenger gebouwde vrouw is 1,66 m lang. Ze had een relatie van negen jaar met acteur Jason Flemyng, die ze ontmoet had op de set van de film The Jungle Book. Ook heeft Headey een aantal tatoeages, waarvan een recente aan de onderzijde van haar pols. Naar verluidt is deze gezet voor haar nieuwe echtgenoot.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]