Leo Oldenburger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Leo Oldenburger (Emmen, 16 november 1965) is een Nederlands televisiepresentator en schrijver van sport- en muziekboeken.

Werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

Oldenburger werkt landelijk als sportcommentator voor ESPN en SBS Sport. Ook werkte hij voor Eurosport, Sport1 en de voormalige zender Sport 7. Vanaf 1997 werkte hij voor SBS6 als voetbal en dartscommentator. Tegenwoordig is hij vaste commentator voor Nederlandse en Europese voetbalwedstrijden bij ESPN. Voor deze zender is hij ook zo nu en dan te horen bij wedstrijden in de NHL, bijvoorbeeld tijdens de Stanley Cup-finale. Hij was ook actief als ijshockeycommentator bij Eurosport tijdens de Olympische Spelen van 2022.

Jarenlang werkte hij voor het radiostation KX Radio en geldt hij als liefhebber van alternatieve muziek. Sinds januari 2022 werkt hij als disc-jockey bij Radio Veronica.

Ook gaf Oldenburger commentaar bij de wedstrijden van het Nederlands voetbalelftal en was hij de commentator bij het jaarlijkse televisieprogramma Domino Day van 2001 tot 2010.

Schrijver en zanger[bewerken | brontekst bewerken]

Leo Oldenburger is schrijver van een aantal boeken over sport en muziek. Hij debuteert met De Stem van Oranje (2004) en daarna volgen Darts: een kroegspelletje verovert Nederland (2006) en Turfstekers in Oranje (2009). In 2017 verschijnt "Het Grote Keepersboek", een boek speciaal voor keepers tussen de 8 en 14 jaar. Een jaar later brengt hij het boek "Keepers zijn gek" uit. In november 2019 komt zijn boek “Stappen & Scoren” uit over cult-voetballer Piet Keur en in 2020 schrijft hij samen met Yoeri van den Busken het boek " 1 van de 11". In 2022 komt zijn boek over Mariska Veres en Shocking Blue uit; “And Venus Was Her Name.” Ook heeft Oldenburger zich meerdere jaren ingezet voor Radio Emmen en KX Radio en was hij in het verleden zanger in de band The Charlies.