Monument voor de Dynastie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Leopold I-monument (Laken))
Monument voor de Dynastie

Het Monument voor de Dynastie is een monument ter ere van koning Leopold I van België in het Park van Laken te Brussel. Het monument staat op het Vorstenhuisplein op een heuveltop van 50 meter hoog. Het monument beëindigt de monumentale as die vertrekt vanaf het portaal van het kasteel van Laken en die na de kruising met de Koninklijk Parklaan via de Vorstenhuislaan naar het monument loopt.

Het monument werd ontworpen door architect Louis De Curte in neogotische stijl. Er werd aan gewerkt van 1878 tot 1881 in opdracht van koning Leopold II. Leopold II liet het monument oprichten ter ere van de oprichting van de dynastie door zijn vader, die hij in 1865 was opgevolgd als Koning der Belgen. Het monument had af moeten zijn in 1880, bij de opening van het Park van Laken op de vijftigste verjaardag van het Koninkrijk België.

In het centrum van een galerij met negen traveeën, die elk een van de voormalige negen Belgische provincies symboliseren, staat een sculptuur van Leopold I. Op deze onderbouw rust een bijna 50 meter hoge spits, die wordt bekroond met een vergulde kroon.

Boven de standbeelden van de negen Belgische provincies, houdt een Belgische leeuw telkens het wapenschild van de desbetreffende provincie vast. Aan de achterzijde van het monument, aan de noordzijde, is een trap die toegang geeft tot een rondgang boven de zuilengalerij. Deze rondgang gaat onder de luchtbogen die versierd zijn met kleine waterspuwers.

Het standbeeld van Leopold I werd gebeeldhouwd door Willem Geefs, die ook het beeld van Leopold I op de Congreskolom maakte. De standbeelden van de provincies zijn elk van andere beeldhouwers: Charles Brunin (Henegouwen), Frans Deckers (Antwerpen), Albert Desenfans (Luxemburg), Adolphe Fassin (Luik), Hendrik Pickery (West-Vlaanderen), Gérard Vander Linden (Oost-Vlaanderen), Charles Van der Stappen (Brabant), Antoine van Rasbourg (Limburg) en Thomas Vinçotte (Namen).

Iconografie[bewerken | brontekst bewerken]

Negen provincies[bewerken | brontekst bewerken]

Spits[bewerken | brontekst bewerken]

De spits is vijftig meter hoog, wat verwijst naar de leeftijd van het koninkrijk in 1880, en draagt een kroon, verwijzend naar het koninkrijk en de koning.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]