Letgallen (landstreek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Letgallen
Historische landstreek in Letland Vlag van Letland
LatgaleCoA.png
Latvija viki.PNG
Letgallen (blauw)
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa

Letgallen (Lets: Latgale, Letgaals: Latgola, Pools: Inflanty, Łatgalia, Duits: Lettgallen, Russisch: Латгалия) is een van de vijf historische regio's van Letland. In cultureel opzicht wordt het in het algemeen als oorsprong van het huidige Letland gezien. Het omvat het aan Rusland en Wit-Rusland grenzende oostelijke deel van het land. Het gebied is rijk aan meren en grenst ten zuiden aan de rivier de Westelijke Dvina.

Geschiedenis[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie ook: Letgallen (volk)

Letgallen is het deel van het Hertogdom Lijfland dat in 1620 niet bij Zweden werd ingelijfd maar onder Pools opperleenheerschap bleef staan. Daarom werd het ook wel Pools Lijfland of Inflanty genoemd. Door de Poolse invloed is de reformatie er nooit doorgedrongen en is het gebied in tegenstelling tot de rest van Letland katholiek.

Pools woiwodschap Lijfland (Rood)

Omdat de Poolse adel van oudsher veel meer voorrechten had liet de van oorsprong Duitse adel zich al snel opnemen in de Poolse adelstand, en nam gepoloniseerde namen aan. Mede hierdoor is de Duitse culturele invloed minder sterk dan in de rest van Letland.

Bij de Eerste Poolse Deling (1772) werd Letgallen bij het Keizerrijk Rusland gevoegd, waar het bij het Gouvernement Smolensk ingedeeld werd. In de negentiende eeuw kwam het onder het gouvernement Vitebsk.

Tegenwoordig maken Russen een substantieel deel van de bevolking uit. Zo bestaat de bevolking rond de stad Daugavpils (Dünaburg) tot wel 80% uit Russen. Een aparte bevolkingsgroep vormen de Russische Oudgelovigen die ten tijde van Peter de Grote uit Rusland gevlucht zijn. Ook wonen er Wit-Russische en Poolse minderheden.

De Letgallen zijn in Letland een geliefd onderwerp voor moppen, zoals de Belgen in Nederland of de Hollanders in Vlaanderen.