Leukerbad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Leukerbad
Gemeente in Zwitserland Vlag van Zwitserland
Wapen van Leukerbad
Leukerbad (Zwitserland)
Leukerbad
Situering
Kanton Wallis
District Leuk
BFS/OFS/UST-code 6111
Soort gemeente Gemeente
Coördinaten 46° 23′ NB, 7° 38′ OL
Algemeen
Oppervlakte 67,2 km²
Inwoners
(31-12-2013)
1.535
Hoogte 1402 m
Overig
Postcode 3954
Taal Duits
Detailkaart
Kaart van de gemeente
Foto's
Leukerbad
Leukerbad
Portaal  Portaalicoon   Zwitserland

Leukerbad (Frans: Loèche-les-Bains, Walserduits: Leiggerbad) is een gemeente en plaats in Zwitserland in het kanton Wallis. Leukerbad telt 1.535 inwoners.

Het wintersport- en kuuroord ligt op een hoogte van 1411 tot 2700 meter m ü.M. aan het eind van het dal van de Dala; een riviertje dat bij Leuk uitmondt in de Rhône. Het dal wordt van west naar oost begrensd door de toppen van de Leeshörner en Daubenhorn, onderbroken door de Gemmipas, en vervolgens richting de Rinderhorn en de Balmhorn. Aan de andere kant van van het dal rijzen de Ferdenrothorn, de Majinghorn met de Majinggletsjer en de Torrenthorn op.

Vanuit Leukerbad zijn de Gemmi en het skigebied op de Torrent bereikbaar per kabelbaan. De Gemmi bergpas wordt al sinds de 5e eeuw gebruikt om Berner Oberland te voet te bereiken.

In Leukerbad zijn meerdere warmwaterbronnen die dienstdoen als thermaalbaden, openluchtzwembaden en -badhuizen. Mede hierdoor is Leukerbad een belangrijke toeristische plaats. Als noemenswaardige gasten die in het verleden aanwezig waren kunnen worden vermeld Belle van Zuylen (1776 en 1777), Johann Wolfgang von Goethe (1779), Guy de Maupassant (1877) en Mark Twain (1878).

Sinds 1995 vindt jaarlijks in het eerste weekeinde van juli het Internationales Literaturfestival Leukerbad plaats.[1]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Leukerbad van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.