Leylandcipres

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Leylandcipres

De leylandcipres (Cupressocyparis ×leylandii) is een boom uit de cipresfamilie (Cupressaceae). De hybride werd in de 19e eeuw ontwikkeld door C.J. Leyland. Hij kruiste hiervoor de nootkacipres en de montereycipres (Cupressus macrocarpa). Vanaf dat moment zijn er verschillende snelgroeiende cultivars gekweekt die wijdverspreid zijn aangeplant in parken en tuinen in Noordwest-Europa. De hoogte is tot ongeveer 30 m. De botanische naam van deze boom hangt af de keuze die gemaakt wordt voor die van de nootkacipres. Als deze Cupressus nootkatensis heet (maar alleen in dat geval) dan volgt daaruit dat de botanische naam Cupressocyparis ×leylandii is.

Botanische beschrijving[bewerken]

De kroon is zuilvormig en loopt naar de top toe in een punt. De boomschors is donkerrood/bruin en heeft diepe groeven.

De bladeren zijn schubachtig en kunnen verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de cultivar. De bladeren zitten bevestigd aan vertakte, gespreide twijgen.

De mannelijke kegels zijn bruin, knotsvormig en zitten aan de toppen van de twijgen. De vrouwelijke kegels zijn bolvormig en groenachtig. Na verloop van tijd worden ze grijs of chocoladebruin en hebben dan een doorsnede van 1-5 cm.

Cupressocyparis leylandii (?)0.jpg
Cupressocyparis laylandii (?)0.jpg