Liberal arts college

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een liberal arts college is een onderwijsinstelling voor algemene vorming die onderwijs aanbiedt op een in het begin van de eenentwintigste eeuw uit de Verenigde Staten overgewaaide wijze.

Vrije kunsten[bewerken]

Er zijn specifieke programma's in de zeven vrije kunsten. Liberal arts colleges verplichten studenten om een voor groot deel vakken te volgen in disciplines die niet direct te maken hebben met hun hoofdrichting. Ondanks dat 'liberal arts' een van origine Europese onderwijstraditie is, kent deze de meeste bekendheid in de VS. Daar vormen de zelfstandige 'Liberal Arts Colleges' een prestigieus deel van het hogeronderwijssysteem. Ook zijn 'Liberal Arts and Sciences Programs' onderdeel van de bachelorfase bij topinstellingen als Princeton, Yale, Columbia, Chicago, en Cornell.

U-bocht-constructie[bewerken]

Internationaal wordt dit onderwijs over het algemeen gezien als hoger onderwijs. De instellingen die zich in Nederland en Vlaanderen als liberal arts college presenteren bieden echter vaak geen door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) geaccrediteerde opleidingen aan, en worden hier dus niet als hoger onderwijs in de zin van de wet beschouwd. Met een zogenaamde 'U-bocht-constructie' kan een niet-geaccrediteerde instelling toch Bachelor- en Master-certificaten uitreiken, in samenwerking met een buitenlandse onderwijsinstelling.

Nederland[bewerken]

In Nederland wordt dit type onderwijs aangeboden in university colleges of als opleiding binnen de universiteit. University colleges bieden een brede (interdisciplinaire) Engelstalige wetenschappelijke opleiding (drie jaar fulltime), die wordt afgesloten met de graad Bachelor of Arts (BA) of Bachelor of Science (BSc). Deze heeft over het algemeen het niveau van een "honours" graad. Onderwijsvormen zijn intensief, kleinschalig en residentieel, dat wil zeggen de studenten wonen samen op een eigen campus. University colleges hebben een internationale studentenpopulatie (30-50% komt uit het buitenland) en nemen studenten aan op basis van selectie.

Amsterdam (VU en UvA), Utrecht, Maastricht, Roosevelt Academy (dependance van Utrecht), Tilburg zijn onderdeel van Nederlandse universiteiten en als zodanig door de NVAO geaccrediteerd als "Liberal Arts and Sciences"-opleidingen in het wetenschappelijk onderwijs.

Bekende liberal arts colleges[bewerken]

België[bewerken]

Nederland[bewerken]

Duitsland[bewerken]

Verenigde Staten[bewerken]

Zie ook[bewerken]