Licht van Hessdalen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Licht van Hessdalen is een nog onverklaard lichtspektakel[1] dat zich regelmatig voordoet in de vallei van Hessdalen, in de stad Holtålen, Noorwegen.

Beschrijving[bewerken]

Al zeker sinds 1940 zijn er vreemde, spookachtige lichteffecten gezien in Hessdalen. Een piek in het aantal rapporteringen ligt tussen december 1981 en de zomer van 1984 toen het spektakel zich 15 tot 20 keer per week voordeed. Sindsdien nam de activiteit af en wordt het spookachtige licht nog zo'n 10 tot 20 keer per jaar gespot.

Onderzoek[bewerken]

Sinds 1983 zijn wetenschappers, met aan het hoofd professor Erling Strand, op zoek naar een verklaring. In 1998 werd de "Hessdalen AMS" gebouwd: een volledig automatisch observatorium dat sindsdien elk lichtfenomeen heeft opgenomen. In het "Hessdalen EMBLA"- programma doen wetenschappers en studenten onderzoek om een verklaring te vinden.

Het licht beweegt zich door de lucht en boven het aardoppervlak tegen een snelheid van ongeveer 300 meter per seconde. Meestal zijn er meerdere lichtbollen te zien die elkaar lijken te volgen. Men zou kunnen zeggen dat de lichtbollen met elkaar verbonden zijn met een onzichtbare staaf of touw. Wanneer het licht de grond raakt, laat het daar sporen na. Het licht wordt dan niet geabsorbeerd in de grond, maar zal op zeker ogenblik terug de hoogte inschieten. Men heeft monsters genomen van die grondsporen en de directe omgeving. Uit analyse is gebleken dat het licht niet uitermate warm of koud is, want de structuur van het zand is ongewijzigd gebleven. Opmerkelijk is wel dat de bacteriën in het "aangetaste" zand dood waren in tegenstelling tot het onmiddellijk nabij gelegen zand. Ook wanneer het licht sneeuw raakt, is deze niet gesmolten of bevroren. Wel is het duidelijk dat "iets" de sneeuw heeft geraakt, gezien er een visueel patroon is wat niet voorkomt in de nabije omgeving. Ook de sneeuw werd onderzocht en men kwam terug tot de conclusie dat bacteriën in de "aangetaste" sneeuw werden gedood. Personen die het licht met eigen ogen hebben gezien, zijn van mening dat het zich niet willekeurig beweegt, maar in een "intelligente structuur".[2]

Mogelijke verklaringen[bewerken]

Hoewel er geen wetenschappelijke verklaringen zijn, ontstonden er wel enkele hypotheses:

  • Licht afkomstig van auto's, vliegtuigen, reflecties...: Gezien het licht ook sporen nalaat daar waar het de grond raakt, kan dit hierdoor niet worden verklaard.
  • Effect van het poollicht: De beweging en vorm van het poollicht is niet in overeenstemming met het licht van Hessdalen.
  • Het licht wordt veroorzaakt door een ongekend proces waardoor er een verbranding ontstaat tussen lucht en scandium dat aanwezig is in het zand van de vallei.[3]
  • Het licht wordt gevormd door ionisatie van lucht met alfadeeltjes afkomstig van radon.
  • Het licht is afkomstig van het Piëzo-elektrisch effect. Verder onderzoek heeft uitgewezen dat het Piëzo-elektrisch effect niet sterk genoeg zou zijn om het effect in Hessdalen te verklaren.
  • Buitenaardse observatie,alhoewel deze theorie door de meeste astronomen naar het land der fabelen word verwezen.

Referenties[bewerken]

  1. Video van het lichteffect op http://www.youtube.com
  2. National Geographic, serie "Supernatural", aflevering "The Mystery Lights", uitzending "woensdag 4 januari 2012"
  3. http://www.itacomm.net/ph/2007_HAUGE.pdf

Externe links[bewerken]