Licht van Hessdalen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
20-08-2014

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: Slechte vertaling, veel te weinig bronnen voor dit onderwerp.

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Het Licht van Hessdalen is een nog onverklaard lichtspektakel[1] dat zich regelmatig voordoet in de vallei van Hessdalen, in de stad Holtålen, Noorwegen.

Beschrijving[bewerken]

Sinds 1940 zijn er vreemde, spookachtige lichten gezien in Hessdalen. Een piek in het aantal rapporteringen ligt tussen december 1981 en de zomer van 1984 toen het spektakel zich 15 tot 20 keer per week voordeed. Sindsdien nam de activiteit af en wordt het spookachtige licht hooguit 20 keer per jaar gespot.

Onderzoek[bewerken]

Sinds 1983 zijn wetenschappers, met aan het hoofd professor Erling Strand, op zoek naar een verklaring. In 1998 werd de "Hessdalen AMS" gebouwd: een volledig automatisch observatorium dat sindsdien elk lichtfenomeen heeft opgenomen. In het "Hessdalen EMBLA"-programma doen wetenschappers en studenten onderzoek naar een verklaring.

Het licht beweegt zich door de lucht en boven het aardoppervlak met een snelheid van ongeveer 300 meter per seconde. Meestal zijn er meerdere lichtbollen te zien die elkaar lijken te volgen. Men zou kunnen zeggen dat de lichtbollen met elkaar verbonden zijn met een onzichtbare staaf of touw. Wanneer het licht de grond raakt, laat het daar sporen na. Het licht wordt dan niet geabsorbeerd in de grond, maar zal op zeker ogenblik terug de hoogte inschieten. Men heeft monsters genomen van die grondsporen en de directe omgeving. Uit analyse is gebleken dat het licht niet warm of koud is, want de structuur van het zand is ongewijzigd gebleven. Opmerkelijk is wel dat de bacteriën in het "aangetaste" zand dood waren in tegenstelling tot het onmiddellijk nabij gelegen zand. Ook wanneer het licht sneeuw raakt, is deze niet gesmolten of bevroren. Wel is het duidelijk dat "iets" de sneeuw heeft geraakt, gezien er een visueel patroon is wat niet voorkomt in de nabije omgeving. Ook de sneeuw werd onderzocht en men kwam terug tot de conclusie dat bacteriën in de "aangetaste" sneeuw werden gedood. Personen die het licht met eigen ogen hebben gezien, zijn van mening dat het zich niet willekeurig beweegt, maar in een "intelligente structuur".[2]

Er is tot op heden nog geen aannemelijke verklaring gevonden voor deze vreemde lichten.


Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Video van het lichteffect op YouTube
  2. National Geographic, serie Supernatural, aflevering "The Mystery Lights", uitzending van 4 januari 2012