Ligapokal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
DFB-Ligapokal
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Bond DFB
Opgericht 1997
Opgeheven 2007
Systeem Minitoernooi
Aantal teams 6
Laatste kampioen Bayern München (2007)
Recordkampioen Bayern München (6)
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

De Ligapokal was een Duitse bekercompetitie voor voetbalclubs.

De Ligapokal, ook wel DFB-Ligapokal genoemd, is in 1997 ingevoerd als opvolger van de Duitse DFB-Supercup, waar van 1987 tot en met 1996 om werd gevoetbald door de winnaars van de Duitse voetbalcompetitie en de DFB-Pokal. Eerder werd in het seizoen 1972/1973 eenmaal gevoetbald om de Ligapokal.

De opzet van de Ligapokal is anders dan de eerdere supercup. Om de Ligapokal werd door de zes beste clubs van het afgelopen seizoen gespeeld, normaliter waren dat de eerste 5 van de competitie en de winnaar van de beker, de DFB-Pokal. Omdat de strijd om de Ligapokal al in het begin van het seizoen werd gestreden, deden teams die geplaatst waren voor de Intertoto niet mee aan de Ligapokal.

Er werd gespeeld in een knock-outsysteem, waarbij de winnaars van de competitie en de beker in de halve finale instromen; van de andere 4 teams waren dan al 2 teams afgevallen. Als er na de reguliere speeltijd geen beslissing viel, dan werd een penaltyserie afgewerkt.

In 2008 werd er geen Ligapokaltoernooi gespeeld, maar werd een niet officiële Supercup wedstrijd gespeeld. Op 10 november 2009 werd bekendgemaakt dat in 2010 weer jaarlijks om de Supercup wordt gespeeld.

Edities[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van edities van de Ligapokal voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Winnaars[bewerken | brontekst bewerken]