Lijnzaad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geel lijnzaad
Bruin lijnzaad

Lijnzaad is het zaad van vlas. Het wordt gebruikt als grondstof voor lijnzaadolie, dat met behulp van een oliemolen uit het zaad wordt geperst. Het restproduct van dit proces noemt men lijnkoek. Lijnkoeken worden gebruikt als veevoer.

Lijnzaad wordt als plantaardige bulkvormer en als bevorderaar van de stoelgang gebruikt. Het kan bij verstopping gebruikt worden. De in de zaadhuid voorkomende voedingsvezel - de slijmpolysaccharide – kan ten minste het viervoudige van het eigen gewicht aan water binden (zwelgetal ten minste 4), wat tot een volumetoename in de darm leidt. Door de toenemende druk op de darmwand wordt de peristaltiek geprikkeld en uiteindelijk de ontlasting op gang gebracht, waarbij het ook als smeermiddel behulpzaam is.

Samenstelling[bewerken]

Lijnzaad bevat een hoog percentage aan omega 3, wat de opbouw van veren bij vogels zou bevorderen[1]. Lijnzaad wordt dan ook gevoerd aan vogels en dit meestal in de winter wanneer de dieren minder voedsel kunnen vinden. Het aminozuurpatroon van lijnzaad is gunstig: vooral het gehalte arginine is hoog[2].

Bronnen, noten en/of referenties