Lijst van spoorwegstations in Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Lijst van NS-stations)
Ga naar: navigatie, zoeken

Hieronder volgt een lijst van alle huidige 405 spoorwegstations in Nederland en op korte termijn te openen nieuwe stations met verwacht jaartal van ingebruikname. Van deze stations worden er vier alleen bij evenementen gebruikt en één alleen voor Het Spoorwegmuseum.

In de lijst staat tussen haakjes de telegrafische afkortingen van de stationsnamen, als die bekend zijn. In de communicatie met de reiziger worden deze afkortingen weinig gebruikt: meestal worden volledige stationsnamen genoemd. Op displays, en in het spoorboekje op de rechterpagina's (rechterhelften van de pdf-pagina's) worden andere afkortingen gebruikt.

Op elk station staat de telegrafische afkorting rechtsonder op de vertrekstaten. Deze kan gebruikt worden in de reisplanner en de mobiele planner van NS. Ook bij het tonen van actuele vertrektijden gebruikt NS soms de telegrafische afkortingen.[1][2][3]

  ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Verwante lijsten[bewerken]

De lijst van voormalige spoorwegstations in Nederland is vergelijkbaar opgezet, maar geeft geen afkortingen. In de lijst van afkortingen van Nederlandse spoorwegstations worden de afkortingen wél gegeven. Deze lijst is anders gesorteerd, niet op plaatsnaam, maar op afkorting. Bij het kopje Zie ook worden meer lijsten genoemd.

A[bewerken]


B[bewerken]


C[bewerken]


D[bewerken]


E[bewerken]


F[bewerken]

G[bewerken]


H[bewerken]


K[bewerken]


L[bewerken]


M[bewerken]


N[bewerken]


O[bewerken]


P[bewerken]


R[bewerken]


S[bewerken]


T[bewerken]


U[bewerken]

Stationshal van Utrecht Centraal


V[bewerken]


W[bewerken]


IJ[bewerken]

Z[bewerken]


Andere afkortingen[bewerken]

Op displays worden, afhankelijk van de ruimte, ook afkortingen gebruikt, maar andere dan hierboven vermeld. "Centraal" wordt vaak afgekort als "C.". Vaak wordt ook het eerste woord weggelaten; zo worden als afkorting bijvoorbeeld gebruikt Oostvaarders, RAI en Schothorst.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Portal.svg Portaal Openbaar vervoer
Noten