Lijst van fatale ongelukken in het wereldkampioenschap rally

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De lijst van fatale ongelukken in het wereldkampioenschap rally bestaat uit rijders en navigators (bijrijders) die omgekomen zijn tijdens een ronde van het wereldkampioenschap rally. In deze lijst staan ook fatale ongelukken in het internationaal kampioenschap voor constructeurs, de voorganger van het wereldkampioenschap dat tussen 1970 en 1972 werd gehouden. Bekende dodelijke ongevallen met betrekking tot officials, toeschouwers of teamleden staan ook vermeld.

De fatale ongelukken in het Groep B tijdperk resulteerde in het einde van deze klasse. Na het ongeval van Henri Toivonen in Corsica in 1986 kondigde de toenmalige FIA president Jean-Marie Balestre aan de Groep B klasse te verbieden ingaand vanaf het 1987 seizoen. Fatale ongevallen piekten echter in het 1989 seizoen, toen vijf rijders om het leven kwamen in de eerste drie rally's. Het ongeluk van Markko Märtin in 2005 waarbij zijn navigator Michael Park om het leven kwam was het eerste fatale ongeval sinds twaalf jaar.

Wereldkampioenschap rally[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Functie Datum Rally Auto Gedurende
Vlag van Finland Seppo Jämsä Navigator 2 augustus 1974 Finland 1974 Morris Mini 850 Rally
Vlag van Verenigd Koninkrijk Don Daly Navigator 27 november 1976 Groot-Brittannië 1976 Saab 99 EMS Rally
Vlag van Brazilië Thomas Fuchs Rijder 14 augustus 1982 Brazilië 1982 Fiat 147 Rally
Vlag van Finland Reijo Nygren Navigator 26 augustus 1983 Finland 1983 Ford Escort RS Rally
Vlag van Italië Attilio Bettega Rijder 2 mei 1985 Corsica 1985 Lancia Rally 037 Rally
Vlag van Finland Henri Toivonen Rijder 2 mei 1986 Corsica 1986 Lancia Delta S4 Rally
Vlag van Verenigde Staten Sergio Cresto Navigator
Vlag van Frankrijk Jean-Michel Argenti Navigator 7 mei 1987 Corsica 1987 Peugeot 205 GTI Rally
Vlag van Frankrijk Jean-Marc Dubois Rijder 11 oktober 1988 San Remo 1988 Citroën AX Sport Rally
Vlag van Frankrijk Robert Moynier Navigator
Vlag van België George Mignot Rijder 2 januari 1989 Zweden 1989 Volkswagen Golf GTI Verkenning
Vlag van België Bernard de Lathuy Navigator
Vlag van Portugal Augusto Mendes Rijder 3 maart 1989 Portugal 1989 Opel Kadett GSI Rally
Vlag van Frankrijk Francis Malaussene Navigator 22 januari 1990 Monte Carlo 1990 Renault 5 GT Turbo Rally
Vlag van Nieuw-Zeeland Rodger Freeth Navigator 18 september 1993 Australië 1993 Subaru Legacy RS Rally
Vlag van Verenigd Koninkrijk Michael Park Navigator 18 september 2005 Groot-Brittannië 2005 Peugeot 307 WRC Rally
Vlag van Duitsland Jörg Bastuck Navigator 24 maart 2006 Catalonië 2006 Citroën C2 S1600 Rally

Internationaal kampioenschap voor constructeurs[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Functie Datum Rally Auto Gedurende
Vlag van Japan Eiichi Morinishi Rijder februari 1970 Safari Rally 1970 Datsun 1600 SSS Verkenning
Vlag van Oeganda David Ndahura Rijder 28 maart 1970 Safari Rally 1970 Peugeot 404 Rally
Vlag van Kenia Cyrus Kamundia Rijder maart 1971 Safari Rally 1971 Datsun Verkenning
Vlag van Frankrijk Christian Serradori Rijder 25 juni 1971 Coupe des Alpes 1971 Lancia Fulvia 1.3 Coupé HF Rally
Vlag van Frankrijk Yves Serradori Navigator

Andere fatale ongelukken[bewerken | brontekst bewerken]

Teamleden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tijdens de Safari Rally in 1975, botste een service auto met vier monteurs aan boord tegen een geparkeerde vrachtwagen nabij Mombassa. Carlino Dacista, Bian Fernandez en Willie Uis waren ter plekke dood. Bestuurder David Joshi raakte zwaargewond.
  • Tijdens de rally van Monte Carlo in 1978, twee monteurs, Bernard Balmer en Georges Reinier, overlijden toen hun busje in botsing kwam met een vrachtwagen nabij Gap.
  • Tijdens de Safari Rally in 1996, die in slechte weersomstandigheden en veel regenval werd verreden, verdronken drie Britse monteurs toen zij met hun Land Rover een rivier probeerde over te steken.

Officials[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op de vierde klassementsproef tijdens de rally van Finland in 1981, merkte Audi-rijder Franz Wittmann en navigator Kurt Nestinger de vliegende finish die de proef deed eindigen niet op. Zij bleven in hun Audi quattro op hoge snelheid doorrijden en kwamen vervolgens in een groep van toeschouwers terecht die voor een geparkeerd busje stonden. Raul Falin, voorzitter van de Finse autosportbond AKK en de representatie van zijn land binnen de FIA, werd met spoed naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht, waar hij later aan zijn verwondingen overleed. Boris Rung, mede-oprichter en voorzitter van de Europese rallycross assiociatie en lid van FIA's Off-Road commissie, overleefde het ongeluk, net als de Griekse FIA observeerder Costas Glossotis.

Toeschouwers[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tijdens de Safari Rally in 1978 kwamen vijf voorbijgangers en vier toeschouwers om het leven in ongerelateerde ongelukken, beide te maken met niet-competitieve rijders die verongelukten met deelnemers.
  • Op de eerste proef van de rally van Portugal in 1986, verloor Joaquim Santos in een Ford RS200 de macht over het stuur nadat hij toeschouwers moest ontwijken die zich op de weg bevonden, en hij vervolgens in een zee van mensen terechtkwam. Hierbij kwamen vier mensen om het leven (waarvan drie ter plekke) en vielen er daarnaast tientallen gewonden. Na dit ongeluk besloten alle fabrieksingeschreven rijders zich terug te trekken uit de rally.
  • Een jaar later tijdens de rally van Portugal in 1987 kwam er wederom een toeschouwer om het leven, toen een amateur deelnemer in een bocht rechtdoor schoot en in het publiek terechtkwam.
  • Tijdens de rally van Monte Carlo in 1989 verongelukte Lancia-rijder Alex Fiorio, toen hij door een hobbel in de weg met hoge snelheid de macht over het stuur verloor, en hij ondanks tijdelijk te kunnen corrigeren van de weg raakte, waardoor hij van een bedijking af reed en tot landing kwam op een groep toeschouwers, onder wie Zweeds rallyrijder Lars-Erik Torph en navigator Bertil-Rune Rehnfeldt, die beiden ter plekke overleden. Zij waren aanwezig voor preventief testwerk voor deelnemer Fredrik Skoghag.
  • Tijdens de rally van Finland in 1995 reed de Belgische rallyrijder Bruno Thiry als nul-rijder over een vrouwelijke toeschouwer, die mogelijk door het geluid van het publiek de auto niet heeft horen aankomen, terwijl ook wordt gesuggereerd dat daarnaast het geluid van de auto minder sterk was in tegenstelling tot de WK-auto's.
  • Op de bekende openingsproef van de rally van Finland in 1996, 'Harju', die gedeeltelijk plaatsvond in het centrum van Jyväskylä, vielen er meer dan dertig gewonden waarvan één fataal, toen de Deense rallyrijder Karsten Richardt in een Mitsubishi Lancer Evolution op hoge snelheid de controle verloor doordat hij de foute lijn nam in een flauwe bocht en vervolgens rechtdoor een andere weg in schoot, waar toeschouwers zich eigenlijk op veilige afstand gepositioneerd hadden.
  • Op de in het donker verreden openingsproef van de rally van Monte Carlo in 2017 brak de achterkant van Hayden Paddon's Hyundai i20 Coupé WRC uit in een scherpe linker bocht, waarbij de auto in een nabijgelegen greppel raakte en op zijn kant sloeg. Een 50-jarige Spaanse toeschouwer, die zich op een niet toegestane plek in de buitenbocht bevond, werd geraakt met dodelijke afloop.