Lijst van ridderorden in Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen naar Iemand vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Ridderorden en onderscheidingen in Nederland, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).
Portal.svg Portaal Ridderorden

In Nederland en de Nederlanden bestaan sinds de oprichting van de Orde van de Tuin in het Graafschap Holland eigen ridderorden. Al voordat de Orde van de Tuin werd opgericht waren de kruisridderorden zoals de Duitse Orde en de Orde van Sint Jan in Nederland actief en zij bezaten hier diverse commanderijen.

Een belangrijke Nederlandse Orde was de beroemde Bourgondische Orde van het Gulden Vlies.

In het Koninkrijk Holland werden twee ridderorden ingesteld:

In het Koninkrijk der Nederlanden werden zeven Ridderorden en Huisorden ingesteld:

Op initiatief van prins Hendrik werd in 1909 in Nederland een Commanderij van de Johanniterorde opgericht. Dit was eerst onder de naam Orde van St.-Jan, maar in 1958 werd de orde de naam Johanniter Orde in Nederland gegeven. Ook van de Rooms-Katholieke Maltezer Orde bestaat sinds 1911 in Nederland een afdeling en sinds 1932 in België.Ook de Orde van Sint Lazarus is in Nederland actief. Daarnaast is er ook in Nederland een afdeling van de Orde van Heilig Graf.

Zie ook[bewerken]