Lille Métropole Museum voor Moderne kunst, Hedendaagse kunst en Art brut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
LaM
Opgericht 1983
Locatie Villeneuve d'Ascq, Frankrijk
Type Moderne kunst, Hedendaagse kunst, Art brut
Website www.musee-lam.fr
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Lille Métropole Museum voor Moderne kunst, Hedendaagse kunst en Art brut (LaM), indertijd Museum voor Moderne kunst van Villeneuve d'Ascq, is een zeer groot museum gevestigd in Villeneuve d'Ascq, Frankrijk.

Met meer dan 4.500 kunstwerken en 4.000 m² expositieruimte is het LaM het enige museum in Europa waar de voornaamste componenten van de kunst uit de 20e en 21e eeuw onder één dak te zien zijn : moderne kunst, hedendaagse kunst en art brut (beeldende kunst). De collectie geniet internationale bekendheid en omvat meesterwerken van Pablo Picasso, Amedeo Modigliani, Joan Miró, Georges Braque, Fernand Léger, Alexander Calder en de grootste collectie art brut in Frankrijk. Het LaM bezit ook een beeldenpark en een bibliotheek.

Geschiedenis[bewerken]

Het Lille Métropole Musée d'art moderne, d'art contemporain et d'art brut werd geopend in 1983 om de kunstcollectie van Geneviève en Jean Masurel te herbergen. In 1999 werd het museum uitgebreid met een collectie art brut, een gift van de vereniging L'Aracine.

In 2002 werd Manuelle Gontrand de winnares van het gehouden concours voor de herstructurering en uitbreiding van het museum. Het museum sloot in september 2006 zijn deuren voor de renovatie. Sinds 25 september 2010 is het museum opnieuw geopend voor publiek.

Bouwstijl[bewerken]

Het museum werd in 1983 gebouwd en is ontworpen door de architect Roland Simounet. In 2010 werd het door Manuelle Gautrand uitgebreid met 2.700 m².

Collectie[bewerken]

Beeldenpark[bewerken]

Museum : moderne kunst[bewerken]

Museum : hedendaagse kunst[bewerken]

Museum : art brut[bewerken]

Bibliotheek[bewerken]

LaM beschikt over een bibliotheek en onderzoekscentrum met een collectie van 40.000 boeken.

Tijdelijke expositie[bewerken]

  • 25/09/2010 - 30/01/2010 : Dichterlijk wonen. In deze expositie ligt het accent op de manier waarop kunstenaars, schrijvers en cineasten over onze wereld dichten.