Lima (weekdier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lima (weekdier)
Fossiel voorkomen: Laat-Carboon tot recent
Lima (weekdier)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Metazoa
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Bivalvia (Tweekleppigen)
Onderklasse:Autobranchia
Orde:Limida
Familie:Limidae
Geslacht
Lima
Bruguière, 1797
Synoniemen
Lijst
  • Fukama Kilburn, 1998
  • Lima (Lima) Bruguière, 1797
  • Austrolima Iredale, 1929
  • Radula Mörch, 1853
  • Meotolima Oyama, 1943
  • Limaria Rafinesque, 1815
  • Mantellum Röding, 1798
  • Lima (Mantellum) Röding, 1798
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Lima (weekdier) op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Lima is een geslacht van tweekleppige weekdieren, dat fossiel bekend is vanaf het Laat-Carboon. Tegenwoordig bestaan er nog enkele soorten van dit geslacht.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De even scharnierende, slechts matig opgeblazen behuizingen zijn medium tot groot. Ze zijn ongeveer driehoekig van opzet en langwerpig (schuin) in de richting van de voorste ventrale marge, dat wil zeggen min of meer duidelijk ongelijk. Ze zijn aanzienlijk hoger dan lang. De twee 'oren' (verlengingen) aan beide zijden van de wervel zijn goed ontwikkeld. Het vooroor is iets kleiner dan het achteroor. De wervels staan ver uit elkaar, dus er is meestal een driehoekig dorsaal veld in beide kleppen. Het ligament bevindt zich in een ondiepe, driehoekige put. De behuizing kan aan de voorzijde, en z. Gap iets aan de achterkant. Er kan een byssus-spleet zijn nabij de voorste dorsale rand. De rand van het slot is kort en zonder tanden of met een paar zwakke, uniforme tanden (taxodont) in het achterste deel van de slotplaat.

Het oppervlak van de behuizing heeft min of meer sterke radiale ribben met schubben of korte spikes. De relatief dikke schaal bestaat uit een binnenste en middelste aragonietlaag en een buitenste kalklaag evenals de organische periostracum. Het oppervlak is meestal niet gekleurd. Er is slechts één sluitspier, waarvan het hechtingspunt aan de schaal nogal onduidelijk is. De meeste soorten hebben oranjerode tot rode vacht tentakels die niet volledig in de behuizing kunnen worden teruggetrokken. Sommige soorten hebben ook mantelogen.

Geografische verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht Lima is wereldwijd verspreid. De soort komt voor van ondiep water tot diepzee. Ze leven met byssusdraden die aan harde substraten zijn bevestigd of bouwen byssusnesten. Verschillende juveniele exemplaren leven in een byssusnest, volwassen exemplaren leven alleen in het byssusnest. De soorten van het geslacht Lima filteren hun voedsel (detritus, bacteriën, fytoplankton, nauplius-larven of rotiferen) uit de waterstroom zoals vele andere soorten mosselen.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]