Limoncello

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een fles limoncello.
Een shotglas limoncello.

Limoncello is een Italiaanse alcoholische drank, met een alcoholpercentage van tussen de 30 en 35 procent, die wordt gemaakt van citroenen.

Het is een likeur die voornamelijk geproduceerd wordt in het zuiden van Italië. Voornamelijk rond de golf van Napels, de Amalfikust en het eiland Capri. Limoncello wordt ook geproduceerd op Sicilië, Sardinië, Frankrijk en Malta.

Traditioneel gezien wordt limoncello gemaakt met citroenen uit de omgeving van Sorrento, echter ook andere citroenen mogen worden gebruikt. Indien limoncello wordt gemaakt met citroenen uit de omgeving Sorrento, mag de limoncello de naam dragen Liquore di Limone di Sorrento P.G.I. Dit is gebaseerd op de beschermde oorsprongsbenaming van Sorrento-citroenen. P.G.I. staat voor Protected Geographical Indicator.

Limoncello hoort bij 4 à 5°C gedronken te worden, of naar eigen smaak op diepvriestemperatuur.

Limoncello is eenvoudig zelf te maken. Voor het beste resultaat worden citroenen van Sorrento en alcohol van 95% gebruikt. Doe in een weckpot 750 ml alcohol (liefst grappa), wodka of jenever, gevolgd door 250 gr witte suiker. Van twee citroenen de schil toevoegen. Sommigen doen er ook citroensap bij, maar dat hoort eigenlijk niet. Ook fantasietjes als limoenschil of limoensap zijn eigenlijk niet origineel, al geldt hier natuurlijk ook dat er over smaak niet te twisten valt. Na vier tot zes weken is de likeur stroperig en heerlijk om te drinken.

Andere recepten volgen een andere werkwijze. De hoeveelheden variëren dikwijls maar over het algemeen wordt aan een halve liter alcohol van circa 95% de schil van vijf biologische citroenen toegevoegd. Niet-biologische citroenen bevatten veelal bestrijdingsmiddelen en kunnen daarom niet worden gebruikt. Na een week (of iets langer) wachten wordt een siroop van 400 gram suiker en 500 ml water toegevoegd. Na filtrering overgieten in een geschikte fles. Na nog 15 dagen rusten is de limoncello geschikt voor consumptie.

Limoncello in cocktails[bewerken]

Alhoewel limoncello oorspronkelijk enkel als digestief wordt gedronken na de maaltijd, wordt het ook meer en meer in cocktails gemengd. De laatste tijd zijn mixen met prosecco en tonic zeer populair.

Externe links[bewerken]