Lineke Rijxman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lineke Rijxman
Lineke Rijxman
Algemene informatie
Volledige naam Carolina Elisabeth Rijxman
Geboren 14 april 1957
Geboorteplaats Bussum, Nederland
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1981 - heden
Beroep actrice
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Carolina Elisabeth (Lineke) Rijxman (Bussum, 14 april 1957) is een Nederlandse actrice en regisseuse.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Rijxman studeerde in 1982 af aan de Toneelschool in Amsterdam. Nadat ze als freelancer in voorstellingen speelde bij gezelschappen als het Ro Theater en Zuidelijk Toneel, werd ze door Gerardjan Rijnders gevraagd om bij Toneelgroep Amsterdam te komen. Ze maakte dertien jaar deel uit van het vaste ensemble en speelde er tot 2004 in meer dan 30 producties, waaronder Snaren, Ashes to Ashes, Mooi, Liefhebber, Ballet, Een soort Hades, Closer, Richard III, Drie Zusters.

Rijxman speelde in diverse films zoals: Minoes, Taal is zeg maar echt m’n ding, Alle Tijd (nominatie Gouden Kalf), De Boskampi's, Alles is Liefde, Gebroken Spiegels (nominatie Gouden Kalf), en Gooische Vrouwen II. Voor televisie speelde ze onder meer in Rundfunk, 't Schaep met de 5 pooten, Vuurzee, Kleine Pauze, Keyzer & De Boer Advocaten, Tropenjaren en de Mug-televisieseries Hertenkamp, TV7 en Koppensnellers.

In 2006 speelde ze haar eerste toneelrol bij mugmetdegoudentand, die van de vierjarige dochter in de voorstelling Quality Time. Deze voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2006 en Rijxman won er de VSCD Toneelprijs Colombina mee.  

In 2009 werd ze vast lid van de artistieke kern van mugmetdegoudentand en maakte ze samen met Willem de Wolf en Joan Nederlof de voorstelling Hannah en Martin. Voor haar rol van Hannah Arendt won Rijxman de VSCD Toneelprijs de Theo d'Or. Deze voorstelling werd ook geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2010.

Naast acteren regisseert Rijxman ook bij mugmetdegoudentand, o.a. De Joodse Raad, Gidsland (nominatie Anniek Pheifer Colombina), Kunsthart (geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2015 en nominatie Guy Clemens Louis d'Or), Verlichting Light en Mug Inn.

In 2019 maakte ze samen met Adelheid Roosen, Titus Muizelaar en George Groot de voorstelling Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors. Met Compagnie de Koe maakte ze datzelfde jaar de voorstelling Seks(e)(n); deze voorstelling werd geselecteerd voor het Belgisch Theaterfestival 2020.

In 2021 maakte ze samen met Malou Gorter, Rosa van Leeuwen en Margo Verhoeven Happy Hour; een komische en genadeloze voorstelling over populisme. In datzelfde jaar speelde ze ook een van de slachtoffers in de telefilm Herman vermoordt mensen.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De voormalige NPO-bestuurder Shula Rijxman is een zus van Lineke Rijxman.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lineke Rijxman van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.