Lingemeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lingemeer
Lingemeer (Gelderland)
Lingemeer
Situering
Stroomgebiedslanden Vlag Gelderland Gelderland
Coördinaten 51° 55′ NB, 5° 29′ OL
Overig
Plaatsen Echteld Lienden Ommeren
Foto's
Lingemeer
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Lingemeer is een plas van 80 ha aan de noordzijde van de Betuwse rivier de Linge. De plas ligt tussen Tiel en Rhenen zuidwestelijk van Lienden en grenst aan de A15. Het Lingemeer is ontstaan door zandwinning[1] en is ongeveer 15 meter diep.[2]

Woonwijk Lingemeer[bewerken | brontekst bewerken]

Het vroegere recreatiepark Lingemeer werd in 2010 officieel een woonwijk van Lienden in de gemeente Buren. De vroegere recreatiewoningen kregen daardoor een woonbestemming. Lingemeer heeft officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden). De wijk bestaat uit watersingels met vrijstaande en twee-onder-één-kap woningen.

Landgoed Lingedael[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied om het meer wordt tot 2028 ontwikkeld tot landgoed Lingedael. Het Lingelandschap tussen De Beldert en Lingemeer in Lienden moet daarbij een Friese uitstraling krijgen. Het gebied zal worden ontgrond voor zandwinning. Die ingreep wordt gekoppeld aan natuurontwikkeling, recreatie, waterberging en wonen. Daartoe komen er nog twee grote meren bij (33 en 36 hectare) met stranden en aanlegsteigers. Tussen die nieuwe meren staat een klein dorpje gepland van ruim 100 woningen. De twee nieuwe plassen krijgen geen verbinding met recreatieplas de Beldert. Verder worden een paar huizen, fiets- en wandelroutes langs de kronkelende Linge gemaakt.