Lionello Levi Sandri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lionello Levi Sandri
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 5 oktober 1910
Milaan
Overleden 4 april 1991
Rome
Politieke partij PSI
Beroep Politicus
Vlag van Europa 4e Europees Commissaris namens Italië
belast met Sociale Zaken
Aangetreden 8 februari 1961
Einde termijn 1 juli 1970
President Walter Hallstein
Jean Rey
Voorganger Giuseppe Petrilli
Opvolger Franco Maria Malfatti
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Lionello Levi Sandri (Milaan, 5 oktober 1910 - Rome, 14 april 1991) was een politicus van Italiaanse afkomst.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Sandri begon zijn carrière als ambtenaar bij het ministerie van Werkgelegenheid van Italië in 1932. Hij bekleedde op relatief jonge leeftijd hoge politieke functies op het ministerie. In 1940 werd Sandri lector in Industrieel Recht aan de Universiteit van Rome. In hetzelfde jaar vocht hij in Noord-Afrika ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Na de wapenstilstand van 8 september 1943 sloot Sandri zich aan bij het verzet tegen dictator Benito Mussolini. Hij werd de leider van de formatie Fiamme Verdi in de regio Brescia.

Na de oorlog werd Sandri een actief lid van de Partito Socialista Italiano. Van 1946 tot 1950 was hij lid van de gemeenteraad van Brescia. Vanaf 1948 was Sandri lid van het uitvoerend bestuur van de partij in de regio Lombardië. Later werd Sandri chef-staf op het Ministerie van Werkgelegenheid.

In december 1960 werd Sandri aangesteld als Europees commissaris voor Sociale Zaken. Hij nam deze functie over van Giuseppe Petrilli. Ook werd hij verantwoordelijk voor de portfolio Overzeese Gebieden. Sandri maakte zich hard voor de gelijkheid van werk en sociale rechten in de Gemeenschap. Sandri bleef Eurocommissaris van Sociale Zaken in de tweede Commissie van Walter Hallstein (1962-67) en in de Commissie van Jean Rey (1967-70). Vanaf 1964 was hij ook vicepresident van de commissie. In 1973 sprak Sandri zijn steun uit voor de oprichting van de Partij van de Europese Sociaaldemocraten.