Listeria monocytogenes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Listeria monocytogenes
Streptococcus pneumoniae.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Eubacteria
Stam: Firmicutes
Klasse: Bacilli
Orde: Bacillales
Familie: Listeriaceae
Geslacht: Listeria
Soort
Listeria monocytogenes
(Murray, Webb & Swann 1926) Pirie 1940
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Listeria monocytogenes is een gram-positieve staafvormige bacterie die van dieren wordt overgebracht op mensen.

De bacterie geeft bij de mens listeriose. De syndromen behorend tot Listeria-infectie zijn onder andere: meningitis, sepsis, pneumonie, endocarditis, encefalitis, otitis media en endometritis. Verder wordt er cystevorming gezien in de hersenen, welke afhankelijk van de plaats voor neurologische problemen kan zorgen.

Listeria in kaas[bewerken]

Listeria komt regelmatig voor in melk en kan overleven in rauwmelkse zachte kaas. In de Hollandse boerenkaas van het gouda-type overleeft de bacterie dus niet. Alleen zachte kazen die van rauwe melk worden gemaakt, als brie de Meaux, worden ontraden voor zwangeren. Veel kazen in de supermarkt (chevre, Deense, feta etc.) zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk en dus onschadelijk. De populaire Roquefort kaas is van rauwe schapenmelk gemaakt, maar hierin is Listeria nog nooit aangetroffen. Besmetting met Listeria kan een miskraam of doodgeboren kind tot gevolg hebben. Ook gezonde mensen kunnen aan de besmetting sterven, in 2009 overleden nog 6 mensen in Oostenrijk en Duitsland als gevolg van het eten van besmette kaas. Op 30 december 2012 haalde de franse kaasfabrikant Fromagerie de Jussac al haar kazen uit de schappen in België en Nederland. De kaas zou namelijk ook deze bacterie bevatten.

Op 11 mei 2011 riep de Vlaamse zuivelcoöperatie Belgomilk na overleg met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen een aantal kazen terug vanwege verschillende soorten kaas mogelijk besmet waren met Listeria.

Externe links[bewerken]