Loch Ness (meer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Loch Ness
Loch Ness (Schotland)
Loch Ness
Situering
Stroomgebiedslanden Schotland
Hoogte 15,8 m
Coördinaten 57° 18′ NB, 04° 27′ WL
Basisgegevens
Oppervlakte 56,4 km²
Soort water zoetwater
Maximale lengte 39 km
Maximale breedte 1,6 km
Gemiddelde diepte 132 m
Maximale diepte 230 m
Volume 7400 miljoen 
Overig
Belangrijkste bronnen River Oich (Caledonian Canal), River Moriston, River Foyers, River Enrick, River Coilte
Belangrijkste uitlopen Ness (Caledonian Canal)
Plaatsen Fort Augustus, Invermoriston, Drumnadrochit, Abriachan, Lochend, Whitebridge, Foyers, Inverfarigaig, Dores, Bunloit
Foto's
Loch Ness
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Loch Ness (Schots-Gaelisch: Loch Nis) is een groot, diep meer in Schotland. Het loch is 36,3 kilometer lang en op het breedste deel 1,6 kilometer breed. De grootste diepte van het meer is 226 meter. Loch Ness ligt in heuvelachtig terrein. Doordat vanaf deze heuvels doorlopend veen en turf in het meer terechtkomt, is het water erg troebel.

Loch Ness is gelegen in het Great Glen (het grote dal), een dal dat ontstaan is omdat het de breuklijn is tussen twee aardplaten (die in tegengestelde richtingen aan elkaar bewegen). Het meer vormt samen met enige andere meren en een in het zuidwesten gelegen sluizenstelsel (Neptune's Staircase) het Caledonisch Kanaal. Het gebied ten noorden van het meer, dat een onderdeel is van de Schotse Hooglanden, was voor de continentverschuiving een deel van het Amerikaanse continent.

Het is na Loch Lomond het grootste meer in Schotland in oppervlakte, maar het grootste in volume: al het water van alle meren in Wales en Engeland zou in Loch Ness passen.

Monster van Loch Ness

Loch Ness is vooral bekend doordat zich hier volgens de Schotse mythologie een monster ophoudt, het monster van Loch Ness, "Nessie". Er bestaan veel vage en onduidelijke foto's, maar zijn bestaan is nooit aangetoond. De toeristenindustrie rond het meer doet haar uiterste best de legende levend te houden. Boottochten, restaurants en souvenirwinkeltjes spelen alle in op het heimelijke verlangen van de toerist om een glimp van Nessie op te vangen.

Plaatsen

Plaatsen aan Loch Ness
Noord
Oevers West Oost
Zuid

Bij Drumnadrochit is het Loch Ness Exhibition Centre[1] en Urquhart Castle.

Afbeeldingen

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Loch Ness op Wikimedia Commons.