Loctite

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Loctite
Loctitelogo rebrand.png
Onderdeel van Henkel
Onderdeel sinds 1997
Oprichting 1953
Oprichter Vernon Krieble
Hoofdkantoor Düsseldorf, Duitsland
Producten Anaerobe lijmen
Snellijmen
Epoxylijm
Acrylaatlijm
SMP-lijm
PU-lijm
Siliconenlijm
Bitumenlijm
Contactlijm
Dispersielijm
Oplosmiddelenlijm
Plastisollijm
Smeltlijm
Industrie Lijmen
Website www.loctite.nl
www.loctite.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

Loctite is een Amerikaanse producent van lijmen opgericht in 1953. De belangrijkste lijmen die geproduceerd worden zijn metaallijmen. In 1997 werd het bedrijf overgenomen door Henkel, bij de overname is men Loctite als merknaam blijven gebruiken.

Loctite is gestart en heeft zijn naam gemaakt met metaallijmen. Deze dienen in hoofdzaak om bouten en moeren te vergrendelen zonder dat daarvoor extra ringen gebruikt hoeven te worden. Ook worden deze tegenwoordig zeer veel toegepast bij schroefdraadafdichting, vlakkenafdichting, en cilindrische bevestigingen.Deze lijm is een anaerobisch adhesief gebaseerd op methylmethacrylaat.

De metaallijmen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren: rood, blauw en groen. Rood is permanent, blauw is verwijderbaar, groen is verwijderbaar bij lichte verhitting.

In de spreektaal onder technici is Loctite niet alleen de merknaam maar ook de productnaam, te vergelijken met de Aspirine, Coca-Cola en Google. Het heeft daardoor een monopoliepositie in de markt verworven, men spreekt in zo'n geval ook wel van 'begripsmonopolie' en genericide.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld het merk bizon, zet loctite niet op de verpakking welk soort lijm het is, enkel een 3 of 4 cijferig nummer, dat via google of de 'Loctite chart' op te zoeken is.

Externe links[bewerken]