Lodewijk Parisius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lodewijk Parisius
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Lodewijk Rudolf Arthur Parisius (roepnaam Arthur) (Hannover, Suriname, 23 juli 1911 - 14 december 1963), beter bekend onder zijn artiestennaam Kid Dynamite, was een Surinaamse musicus en tenorsaxofonist. Hij was getrouwd met Bep Overweg.

Hij werd geboren in het dorp Hannover in district Para en reisde eind jaren twintig als verstekeling naar Nederland. In Nederland werd hij bekend als tenorsaxofonist met een grote voorliefde voor de jazzmuziek. In Amsterdam was hij vaak in Club Casablanca op de Zeedijk te beluisteren. Hij was een fan van de tenorsaxofonist Coleman Hawkins.

In 1963 verongelukte hij bij een auto-ongeluk in Duitsland.

Nalatenschap[bewerken]

In 1987 brengt het Surinam Music Ensemble het album Dynamite-Cotton legacy uit als hommage aan de twee wegbereiders van de Surinaamse Jazz: Kid Dynamite en Teddy Cotton (Theodoor Kantoor).

Er is in 1988 ook een straat genoemd naar hem: de Arthur Parisiusstraat te Rotterdam. Eerst heette deze straat de Kid Dynamitestraat maar deze is na bezwaar van enkele bewoners gewijzigd. Op het straatbordje staan nu beide namen vermeld.

In 2005 heeft de Surinaamse jazzformatie Fra Fra Sound een cd uitgebracht met composities van Kid Dynamite. Hierop zijn als bonustracks ook nog wat oude radio-opnames uit de jaren vijftig van hem te beluisteren.

In 2013 speelt de toneelformatie Urban Myth een voorstelling Kid Dynamite over zijn leven en de rol van "Nederlands ingezetenen, geen Nederlander zijnde" (Indo's en Surinamers) voor, tijdens en na de Tweedewereldoorlog.[1]

Externe links[bewerken]

Nederlandse jazzgeschiedenis hoofdstuk 1

Biografie[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Wie is Kid? op Urbanmyth.nl