Logica (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logica plc
Logica (bedrijf)
Kantoor in Amstelveen
Kantoor in Amstelveen
Oprichting 2002, fusie Logica en CMG
Opheffing 2012, overname door CGI Group
Sleutelfiguren David Tyler (Chairman), Andy Green (CEO), Seamus Keating (CFO)
Hoofdkantoor 250 Brook Drive
Green Park
Reading RG2 6UA
Amstelveen
Werknemers 41.784 (eind 2011)
Producten Business consulting, IT and business process outsourcing, systems integration, telecommunications products
Omzet Gestegen £ 3.921 miljoen (2011)
Winst Gestegen £ 27,2 miljoen (2011)
Website http://www.logica.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Logica was een internationaal opererend dienstverlenend bedrijf in de ICT-branche, in 2012 overgenomen door CGI Group. Het hoofdkantoor is gevestigd in Reading (Verenigd Koninkrijk) en het bedrijf telt circa 40.000 medewerkers.[bron?] Het bedrijf biedt zakelijke dienstverlening, systeemintegratie en outsourcing voor klanten over de hele wereld. Onder de klanten bevinden zich de grootste bedrijven van Europa.

Kerncijfers[bewerken]

Logica is met bijna 41.784 medewerkers (eind 2011) wereldwijd actief en behoort, ook qua omzet, tot de internationale top-20 in de ICT-dienstverlening. De omzet uit ICT-dienstverlening wordt met name in het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland geboekt. Het bedrijf heeft onder andere vestigingen in Frankrijk, het VK, Nederland, Duitsland, Scandinavië, Portugal, Marokko, de Filipijnen en India. De omzet over 2011 bedroeg £ 3.921 miljoen.

Geschiedenis[bewerken]

Logica is opgericht in 1969 door Len Taylor, Philip Hughes en Pat Coun. Het bedrijf is gestart als 'system integrator'. Veel projecten in het begin hadden te maken met het efficiënt gebruikmaken van computertijd die beschikbaar was op mainframes.

LogicaCMG plc. is op 30 december 2002 ontstaan uit het voormalige Logica plc. (opgericht in 1969, 60%) en het voormalige CMG plc. (opgericht in 1964, 40%) Beide ICT-dienstverleners zijn van oorsprong Engelse bedrijven, maar CMG was in Nederland veel groter dan de Engelse moeder. Sinds 13 januari 2006 is tevens het Franse Unilog onderdeel van het bedrijf, waarmee het een derde thuismarkt heeft gecreëerd. Sinds herfst 2006 is de voorgestelde acquisitie van het in de Scandinavische en Baltische landen opererende WM-data definitief geworden. Hiermee is de zo gewenste vierde thuismarkt veroverd. In 2008 liet men de aanduiding CMG vallen, en werd de bedrijfsnaam gewijzigd in Logica.

Eind mei 2012 maakte het Canadese bedrijf CGI Group bekend Logica te willen overnemen. CGI bood € 2,1 miljard voor het Brits-Nederlandse automatiseringsbedrijf[1]. De bestuurders van Logica staan achter het bod en adviseerden de aandeelhouders het bod te accepteren. CGI is voornamelijk actief op de Noord-Amerikaanse markten en wil met Logica zijn Europese activiteiten versterken. Volgens Logica heeft de overname weinig tot geen gevolgen voor de werknemers omdat er weinig overlap is in de activiteiten van beide bedrijven. In augustus werd de transactie succesvol afgerond en op 24 augustus 2012 is de notering van Logica op de beurs gestaakt.

Innovatiecentrum voor klanten[bewerken]

Biometrie, slimme logistiek en augmented reality in Spark Innovation Center

Vrachtwagens die altijd de slimste route volgen, spraakherkenning en biometrische toepassingen voor kantoren en de publieke ruimte. Of laadpalen voor elektrische auto's, energiezuinige led-stadsverlichting en de nieuwste virtuele toepassingen (augmented reality) voor mobiele telefoons. Deze innovaties zijn te zien in het Spark Innovation Center van Logica in Amstelveen. Het Spark Innovation Center in Amstelveen is het eerste in Nederland. Eerder zijn er centra geopend in Lissabon, Bangalore, Chennai en London.

In het centrum nodigt de Europese ICT-dienstverlener klanten en relaties uit om samen in een verfrissende en inspirerende omgeving te discussiëren over welke innovaties hun producten en diensten zullen verbeteren. Op 13 april toont Logica een reeks innovaties tijdens het Transform10-evenement in Amstelveen aan een grote groep relaties.

Working Tomorrow[bewerken]

Working Tomorrow was het afstudeerprogramma van Logica dat zich richt op de haalbaarheid en mogelijkheden van innovatieve toepassingen. ICT speelt daarin een belangrijke rol. Afstudeerders ontwikkelen onder andere prototypes en demo's ter verkenning van de technologie en geven een indicatie van de factoren die bij een daadwerkelijke implementatie een rol kunnen gaan spelen. Regelmatig leiden afstudeeropdrachten tot daadwerkelijke invoering bij de klant. Ruim 800 studenten zijn bij Logica afgestudeerd, met een 8 als gemiddeld eindcijfer.

Markten[bewerken]

Logica biedt klanten de mogelijkheid mensen, business en technologie op een succesvolle manier te integreren. Logica is actief op onderstaande markten:

 • Base Industries
 • Financial Services
 • Food Industry
 • High-tech Industry
 • Manufacturing
 • Oil & Gas
 • Pharmaceutical
 • Public Sector
 • Telecoms & Media
 • Transport & Logistics
 • Utilities

Omzet- en winstgeschiedenis[bewerken]

Jaar Omzet Nettoresultaat
2011 Gestegen £ 3.921,3 miljoen Gedaald £ 27,2 miljoen
2008 Gedaald £ 3.696,8 miljoen Gestegen £ 152,1 miljoen
2009 Gestegen £ 3.701,6 miljoen Gestegen £ 40,1 miljoen
2008 Gestegen £ 3.588,0 miljoen Gedaald £ 38,9 miljoen
2007 Gestegen £ 3.073,2 miljoen Gestegen £ 168,1 miljoen
2006 Gestegen £ 2.420,7 miljoen Gestegen £ 89,1 miljoen
2005 Gestegen £ 1.834,1 miljoen Gestegen £ 68,8 miljoen
Bronnen, noten en/of referenties