Lombez

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lombez
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen van Lombez
Lombez (Frankrijk)
Lombez
Situering
Regio Occitanie
Departement Gers (32)
Arrondissement Auch
Kanton Val de Save
Coördinaten 43° 29′ NB, 0° 55′ OL
Algemeen
Oppervlakte 19,55 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
2.143[1]
(110 inw./km²)
Hoogte 162 - 286 m
Overig
Postcode 32220
INSEE-code 32213
Website https://www.lombez-gers.com
Foto's
Luchtfoto van de plaats
Luchtfoto van de plaats
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Lombez is een gemeente in het Franse departement Gers (regio Occitanie). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Auch. Lombez telde op 1 januari 2021 2.143[1] inwoners.

Van 1317 tot de Franse Revolutie was Lombez een bisschopsstad. De gotische kathedraal Sainte-Marie werd gebouwd in de veertiende en vijftiende eeuw.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de achtste eeuw werd hier een abdij gesticht door benedictijnen van de Abdij Saint-Thibéry. In 1317 werd de abdij door paus Johannes XXII verheven tot bisdom. De abdij werd geseculariseerd en omgevormd naar een kapittel van kanunniken. De bisschoppen van Lombez hadden ook de wereldlijke macht over het land van Savès en droegen de titel van graaf. In 1793 werd het bisdom Lombez opgeheven en bij het Concordaat van 1801 werd het niet opnieuw opgericht. In 1800 werd Lombez de onderprefectuur van een arrondissement. De onderprefectuur werd gevestigd in het voormalig bisschoppelijk paleis. In de negentiende eeuw werden een gerechtsgebouw en een markthal gebouwd en werden de middeleeuwse stadsmuren gesloopt. In 1921 werd het arrondissement Lombez opgeheven.[2]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Lombez bedroeg op 1 januari 2021 19,55 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 109,6 inwoners per km². De Save stroomt door de gemeente.

Kaart van de gemeente met belangrijkste infrastructuur, bodemgebruik en omliggende gemeenten

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Erfgoed[bewerken | brontekst bewerken]

Interieur van de kathedraal

Van de voormalige abdij Notre-Dame resten enkel een molen, een visvijver en het bijhorende kanaal. Met de bouw van de kathedraal Sainte-Marie werd begonnen in 1346 en het gebouw kwam klaar in de vijftiende eeuw. De 42-meter hoge klokkentoren is gebouwd naar het voorbeeld van die van de basiliek Saint-Sernin in Toulouse. De kathedraal bestaat uit een klein en een groot schip. Binnenin is het gebouw rijk versierd door de opeenvolgende bisschoppen van Lombez, die vaak afkomstig waren uit voorname adellijke families. Het gemeentehuis werd in 1820 gebouwd in neoklassieke stijl. Het ligt buiten de vroegere stadsomwalling.[3]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lombez van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.