Loose Change

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Loose Change is een documentaire, geschreven en geregisseerd door Dylan Avery en geproduceerd door Korey Rowe en Jason Bermas. De documentaire geeft een ander beeld van de terroristische aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001. In de documentaire wordt beweerd dat niet Al-Qaida maar de Amerikaanse regering achter de aanslagen zat.

De film is controversieel. Sommige theorieën in de documentaire zouden al zijn achterhaald, sommige theorieën zijn niet ontkracht, en worden door sommige geleerden en ooggetuigen onderschreven. In een nieuwe, tweede editie van Loose Change, zijn een aantal nieuwe theorieën toegevoegd, en enkele andere gewijzigd. De documentaire is in verkorte vorm al in veel landen op de televisie uitgezonden.

Historie[bewerken]

Avery had altijd al het idee om een fictieve documentaire te maken en te laten zien dat er een complot achter de aanslagen zou zitten. Toen hij echter uitgebreid onderzoek ging doen, kwam hij tot de conclusie dat zijn ideeën nog bleken te kloppen ook. Na een lange discussie besloot zijn vriend Korey Rowe ook mee te werken aan de documentaire.

De eerste editie van Loose Change kostte ongeveer 2000 dollar om te maken. Hij werd in april 2005 uitgebracht. In deze editie werd beweerd dat onder de vliegtuigen een raket zou zitten, die op afstand tot ontploffing gebracht zou kunnen worden. In de tweede editie, die uitkwam in november 2005, werd deze theorie volledig verwijderd. Deze versie kostte 6000 dollar, en bevatte meer filmbeelden (gekocht door Avery op eBay).

In de latere versie, die werd uitgebracht in augustus 2006, zijn een aantal fouten verwijderd, en is auteursrechtelijk beschermd materiaal van het eerste vliegtuig van de Naudetbroers verwijderd.

In september 2009 is een nieuwe versie verschenen, namelijk "Loose Change 9/11: An American Coup".

Verkrijgbaar[bewerken]

De documentaire is sinds de première gratis verkrijgbaar en verspreidbaar. Aan het einde van de film wordt het verspreiden van de film aangeprezen, om zo nog meer mensen aan het denken te zetten over de aanslagen. Op Google Video stond de documentaire in de top 100, en heeft al vaak de eerste plaats bereikt. Onder andere BNN in Nederland en Canvas in Vlaanderen hebben de ingekorte versie van de documentaire laten zien.

Presentatie[bewerken]

Loose Change duurt één uur en 22 minuten. De documentaire bevat foto's en videobeelden van CNN, NBC en Fox News. Ook zijn er zelfopgenomen interviews te zien. Af en toe worden er uitspraken in de vorm van tekst vertoond. Gebeurtenissen waarvan geen opgenomen beelden bestaan, zijn met de computer gegenereerd met een softwarevliegsimulatie.

Andere documentaires over dit onderwerp[bewerken]

Zie ook[bewerken]