Lopende rekening

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cumulatieve balans van lopende rekeningen 1980-2008 (in miljard US$) (gebaseerd op gegevens van het IMF)

De lopende rekening is in de macro-economie een van de twee primaire componenten van de betalingsbalans (de andere hoofdcomponent is de kapitaalrekening). De Lopende rekening is de som van de handelsbalans (export minus de import van goederen en diensten), netto factorinkomen (inclusief rente en dividend) en netto overdrachtsbetalingen aan of uit het buitenland (zoals ontwikkelingshulp).

Lopende rekening = handelsbalans + netto factor inkomen uit het buitenland + netto unilaterale overdrachtsbetalingen uit het buitenland

De lopende rekening is een van de twee belangrijkste maatstaven om de buitenlandse handel van een land te duiden (de andere is de netto kapitaaluitstroom). Een overschot op de lopende rekening verhoogt de netto buitenlandse bezittingen met eenzelfde bedrag, een tekort op de lopende rekening doet het tegenovergestelde. Zowel overheids- als particuliere betalingen worden in de berekening meegenomen.

De handelsbalans is het verschil tussen de export van goederen en diensten van een land, en de import daarvan, met dien verstande dat alle financiële overdrachten, investeringen en andere componenten hierin niet meegerekend worden. Als een land meer importeert dan exporteert wordt gesteld dat dat land een handelstekort heeft.

Een overschot op handel in het buitenland draagt in het algemeen bij aan een overschot op de lopende rekening; als de buitenlandse handel een negatief saldo heeft levert dit meestal een tekort op de lopende rekening op. Omdat export leidt tot een positief saldo op de handel, en de handelsbalans meestal de belangrijkste component is van de lopende rekening, wordt een overschot op de lopende rekening meestal gezien als een gevolg van een economie die meer exporteert dan importeert. Dit is echter niet altijd juist; in Australië bijvoorbeeld wordt het handelsoverschot tenietgedaan door tekorten op het factorinkomen, waardoor de lopende rekening nog altijd een tekort vertoont.

Externe links[bewerken]