Louise Arbour

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Louise Arbour
Louise Arbour in 2011
Louise Arbour in 2011
Algemene informatie
Geboren Montreal, 10 februari 1947
Nationaliteit Canadees
Carrière
1996-1999 Hoofdaanklager Joegoslavië-tribunaal
2004-2008 Hoge Commissaris voor Mensenrechten
Zie ook Leden van het Joegoslavië-tribunaal

Louise Arbour (Montreal, 10 februari 1947) is een Canadees diplomaat en jurist. Ze is de voormalige Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN en voormalige rechter van het Hooggerechtshof van Canada.

Levensloop[bewerken]

In 1971-1972 was ze de rechtenassistente van een lid van het Supreme Court, terwijl ze haar rechtenstudies afmaakte. In 1972-1973 was ze onderzoeksleider voor de Rechthervormingscommissie van Canada, waarna ze lesgaf. Ze was ook voorzitter van de Canadese Burgervrijhedenvereniging tot ze rechter werd van het hooggerechtshof van Ontario in 1987.

In 1995 werd ze voorzitter van een onderzoekscommissie die de aanklachten over een vrouwengevangenis in Kingston, Ontario moest onderzoeken.

Het daaropvolgende jaar werd ze benoemd tot openbaar aanklager voor het Joegoslavië-tribunaal en het Rwanda-tribunaal. Ze klaagde Slobodan Milošević aan voor oorlogsmisdaden, de eerste keer dat een dienend staatshoofd voor een internationale rechtbank werd geroepen.

In 1999 werd Arbour rechter bij het Canadese hooggerechtshof.

Op 20 februari 2004 werd ze verkozen tot VN Hoge Commissaris voor Mensenrechten, een functie die ze pas in juli van dat jaar op zich zou nemen. Ze verving Sérgio Vieira de Mello, die in 2003 omkwam tijdens een bomaanslag in Bagdad. Zelf is ze op 1 september 2008 opgevolgd door Navanethem (Navi) Pillay.

Tijdens haar carrière heeft ze ook gepubliceerd op het gebied van de rechtsprocedure, strafrecht, burgervrijheden en genderproblemen, in zowel het Frans als het Engels. Van tijd tot tijd schreef ze voor Criminal Reports, Canadian Rights Reporter, en Osgoode Hall Law Journal. Ze heeft 27 eredoctoraten ontvangen van verschillende universiteiten.

Voor de tv-film Hunt for Justice stond zij model in haar zoektocht naar Bosnische oorlogsmisdadigers.

In 29 juli 2006, zij presenteerde voor op internationaal conferentie in Montreal als oordeelleider voor aanneming van Verklaring van Montreal, voor mensenrechten om LGBT, dat wil zeggen homoseksualiteit, biseksualiteit en transgenderisme, en vroeg naar instelling van Yogyakarta-beginselen naar volstrekt verbod van discriminatie ervan.

In 2008, zij werd en winnaar van Mensenrechtenprijs van de Verenigde Naties.

Voorganger:
Richard Goldstone
Hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal (1996-1999) Opvolger:
Carla Del Ponte
Voorganger:
Richard Goldstone
Hoofdaanklager van het Rwanda-tribunaal (1996-1999) Opvolger:
Carla Del Ponte
Voorganger:
Sérgio Vieira de Mello
Hoge Commissaris voor Mensenrechten (2004-2008) Opvolger:
Navanethem Pillay