Louise Redknapp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Louise Redknapp-Nurding (Londen, 4 november 1974) is een Engelse zangeres. In de jaren 90 maakte ze als enige blanke lid deel uit van de Britse r&b-groep Eternal, maar ze ging na een paar jaar solo verder.

Biografie[bewerken]

Nurding groeide op in haar geboorteplaats Londen. Ze had een onbezorgde jeugd. Als tiener ging Louise naar de naar de Italia Conti-academie, waar ze Kéllé Bryan ontmoette en bevriend mee werd. In 1992 werden de meiden gevraagd om lid te worden van een nieuwe Engelse meidengroep: Eternal. Louise en Kéllé stemden in, aangezien zingen en dansen hun passies waren. Producers stelde de meisjes voor aan de christelijke zusjes Easther en Vernie Bennett, die het zingen hadden geleerd in een kerkkoor. Het kwartet werd onder de hoede genomen bij platenlabel EMI Music en Eternal nam vervolgens hun eerste album Always & Forever op, die in november 1993 verscheen. Hun eerste single was Stay en behaalde de 4e plaats van de Britse Top 40. Het album behaalde de status van dubbel platina en was het eerste album van een Engelse meidengroep, waarvan in de geschiedenis zo'n 1 miljoen exemplaren van werden verkocht. De daaropvolgende singles Save Our Love, Just A Step From Heaven, Oh Baby I.. en Crazy resulteerden allemaal in succesvolle top 20-hits in de Britse hitlijsten, iets wat uniek was op dat moment. Ook buiten hun thuisland ging het de meiden voor de wind.

Solocarrière[bewerken]

Toch was Louise niet gelukkig in de band. Ze had voortdurend heimwee naar thuis en miste vrienden en familie enorm wanneer Eternal op tournee was. Maar dat was niet het enige. Als zangeres had Louise sterk het gevoel dat ze zich niet goed genoeg kon ontwikkelen in de band. Easther was degene die telkens alle leadvocalen van de Eternal-tracks voor haar rekening mocht nemen. Daardoor moesten Vernie, Kéllé en Louise het telkens doen met kleine solo-stukjes en veel achtergrondzang. In juni 1995 liet Louise Eternal voor wat het was. Er gingen geruchten dat Louise door het label van de band werd gedumpt om de kansen op een doorbraak in Amerika (waar de groep kritiek kreeg omdat het één blank lid (Louise) had) te vergroten. Het management van de band ontkende echter dat dit het geval was.

Ironisch genoeg verliet Robbie Williams boyband Take That in diezelfde periode. Dat ze een solocarrière ambieerde, hield de zangeres in eerste instantie verborgen voor de media. Na haar vertrek trok ze zich een poosje terug. In die tijd besteedde ze aandacht aan haar familie en vrienden, en ging op zoek naar zichzelf als persoon. In de herfst van 1995 tekende ze een solodeal bij EMI Music. Haar eerste single verscheen in oktober genaamd Light Of My Life. Critici zagen het als een goede keus om Louise met een nummer als dit als zangeres te lanceren. In eerste instantie had men verwacht dat de zangeres met een poppy uptempo liedje zou aankomen. Dat dacht Louise zelf ook. Maar Light Of My Life was zodanig goed bewerkt (onder meer door de inbreng van een orkest) dat ze er wel vrede mee had. Het nummer bereikte de 8ste plaats in de Britse charts.

Naked[bewerken]

Begin 1996 volgde een tweede single: In Walked Love. Helaas werd dit nummer niet goed opgepakt door het publiek en kwam het niet hoger dan nr. 17 in de hitlijsten van Engeland. Men begon zich af te vragen of Louise wel of niet serieus als soloartieste genomen kon worden. In mei van dat jaar volgde de single Naked. Dit sexy-achtige popnummer ging gepaard met een sensuele videoclip. Zowel met de clip als met het nummer verraste Louise vriend en vijand. Twijfels of ze zou mislukken als zangeres waren toen compleet verdwenen. De single bereikte #5 in de Britse Top 40. Kort na de release van de single verscheen het langverwachte solo debuutalbum, dat tevens de naam Naked droeg. Het verkocht goed in Engeland en werd met platina onderscheiden. In de rest van Europa deed de plaat echter weinig. De verkoop in Engeland werd goed gestimuleerd door de daaropvolgende singles: Undivided Love (#5) en One Kiss From Heaven (#9).

Woman In Me[bewerken]

Na het succes van Naked keerde Louise terug naar de studio voor de voorbereiding van een geheel nieuw album. In november 1997 kwam het nieuwe project onder de titel Woman In Me uit. Werd het eerste album door critici nog koeltjes ontvangen, met het nieuwe album behaalde de zangeres goede recensies. Velen zagen Woman In Me als een divers popalbum en het leek alsof Louise haar eigen stijl had gevonden. Het album behaalde de 5e plaats in Engeland en werd 2x met platina onderscheiden. De eerste single van het album Arms Around The World debuteerde op nr. 4 in de Engelse charts en was Louise's succesvolste single tot dan toe. Nog net voor Kerstmis dat jaar verscheen het disco-achtige Let's Go Round Again, oorspronkelijk een nummer van The Average White Band. Hoewel het slechts de 10e plaats in de hitlijsten bereikte, was het nummer (met 600.000 exemplaren) wel Louise's best verkochte single.

In 1998 sierde de zangeres de covers van vele Britse magazines en werd ze door de lezers van het blad FHM verkozen tot The Sexiest Woman In The World. Vanwege al haar succes ging Louise dan ook op tournee door Engeland. The 'Louise 'Soft and Gentle' No Sweat Tour' bracht haar langs diverse grote uitverkochte concertzalen in het land. Van Woman In Me werden 1 miljoen stuks in Engeland verkocht. Het album deed het zelfs beter dan Before The Rain, het derde album van Eternal dat tevens dat jaar verscheen. Tijdens de tour verscheen de 3e single All That Matters. De keus van het management van Louise om dit nummer als single uit te brengen viel niet bij iedereen even goed. Fans zagen liever de tracks Shut Up & Kiss Me en Woman In Me op single uitkomen. In hun ogen waren dat de beste nummers op het album. All That Matters had qua sound beter op Louise's eerste album gepast. Misschien is dat wel de reden geweest dat de single niet hoger kwam dan de 11e plaats.

Elbow Beach[bewerken]

Na al het succes van Woman In Me was 1999 een jaar waarin Louise de meeste tijd buiten de schijnwerpers doorbracht. Op Elbow Beach in Bermuda trad ze in het huwelijksbootje met levenspartner met voetballer Jamie Redknapp, waar ze al enkele jaren mee samen was. Na haar huwelijksreis begon de zangeres met de realisatie van een nieuw album. Daar deed ze dik een jaar over. Medio 2000 werd de cd uitgebracht onder de titel Elbow Beach, vernoemd naar de locatie waar Louise en Jamie trouwden. Het album was Louise's meest persoonlijke werk tot dan toe en had een r&b/Funky-achtige sound. De eerste single 2 Faced behaalde de 3e plaats in Engeland en is tot op heden haar grootste hit ooit. Ondanks de hoge verwachtingen rondom het nieuwe album, kwam het in de hitlijsten niet hoger dan de 12e plaats. Om de cd een betere verkoop te bezorgen, werd het nummer Beautiful Inside (een favoriet van vele fans) als single uitgebracht. Jammer genoeg bleek het niet te helpen. Het nummer kwam niet hoger dan #13 en het album viel toen snel van de albumlijst af. EMI Music begon zich zorgen te maken. Het tegenvallende succes van Elbow Beach kon het label veel geld kosten. Het leek erop alsof Louise een groot deel van haar publiek uit het oog was verloren.

Changing Faces[bewerken]

Na deze periode kwam Louise's platendeal van 5 albums (Always & Forever van Eternal meegeteld) bijna tot een eind. EMI Music vroeg zich af of het verstandig was om Louise een geheel nieuw album te laten opnemen. De verkoop van Elbow Beach was enorm tegengevallen en men wist niet of ze het met een geheel nieuwe cd zou redden. Het label stelde Louise voor de keuze om verzamelalbum uit te brengen, of ze moest een album gaan maken dat qua sound en stijl veel weg zou hebben van Woman In Me, wat toch het meest door het publiek werd gewaardeerd. De zangeres wilde het laatste niet. Op die manier kon ze zich niet goed ontwikkelen als artieste. Om die reden verscheen dan ook uiteindelijk het greatest hits-album onder de naam Changing Faces - The Best Of Louise. Voor de cd nam de zangeres 3 nieuwe nummers op, waarvan Stuck In The Middle als single werd uitgebracht. Het behaalde de 4e plaats. Het album behaalde #9 en werd met Goud onderscheiden.

Vanwege het succes rondom Changing Faces besloot Louise om voor de tweede keer een tournee door Engeland te doen. In plaats van grote zalen die ze met haar vorige tour aandeed, wilde de zangeres ditmaal optreden in meer wat intieme zalen. De 'Changing Faces' Tour werd als een succes beschouwd. Alle 36 data waren snel uitverkocht. Hierna verliet de zangeres EMI Music, wat dus betekende dat ze vrij was om te gaan waar ze wilde. Later werd duidelijk dat EMI vond dat Louise haar kracht als artiest was kwijtgeraakt. In 2002 tekende de zangeres een nieuw platendeal bij Positive Records. In 2003 verscheen er een nieuwe single met dubbele A-kant: Pandora's Kiss/Don't Give Up. Het klom naar de 5e plaats van de Britse charts. Een geheel nieuw album werd echter niet uitgebracht wegens de zwangerschap van Redknapp's eerste kind. Hierna is haar zangcarrière op een laag pitje komen te staan. De laatste jaren houdt Redknapp zich voornamelijk bezig met het moederschap en presentatie-klussen op de Britse televisie.

Privé[bewerken]

Nurding trouwde in 1998 met voetballer Jamie Redknapp en noemde zich vanaf dat moment Louise Redknapp. Zij beviel in 2004 van hun zoon Charley William. In november 2008 werd hun tweede kind geboren, zoon Beau Henry.

EMI Music had in 2000 plannen om Louise in Amerika als artiest te lanceren. Beautiful Inside zou daar als eerste single verschijnen, maar wegens de tegenvallende verkoop van het album Elbow Beach, is dat niet doorgegaan.

Externe links[bewerken]