Louizalaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Louizalaan (Brussel))
Ga naar: navigatie, zoeken
Zicht op Louizalaan in de winter
De ingang van het Ter Kamerenbos aan de Louizalaan
Monument ter gedachtenis van Jean de Selys voor het in 1943 aangevallen gebouw.

De Louizalaan (Frans: Avenue Louise) is een grote laan in de Belgische hoofdstad Brussel. De laan die loopt van het Louizaplein (aan de andere kant van de Kleine Ring dan het Poelaertplein) naar het Ter Kamerenbos in het zuiden van Brussel, over een lengte van circa 2,7 kilometer. De laan is vernoemd naar prinses Louise, de oudste dochter van koning Leopold II.

Geschiedenis[bewerken]

De laan ontstond in 1847, toen het idee werd gelanceerd om een brede, rechtlijnige laan met kastanjebomen aan te leggen tussen Brussel (Louizaplein) en het Ter Kamerenbos, aansluitend aan het Zoniënwoud. Deze was voor de aristocraten en gegoede burgers die nood hadden aan groen. Bij de aanleg werd ook een middendeel voorzien dat gereserveerd was voor ruiters en koetsen. Een groot deel van de weg werd afgebroken na 1950 waarbij de belangrijkste kruispunten ondertunneld werden voor de wereldtentoonstelling van 1958. Het noordelijk deel is verdiept aangelegd en telt drie ongelijkvloerse kruisingen. De laan is tevens een commerciële slagader van de stad.

Gebouwen en monumenten[bewerken]

Aan de Louizalaan bevindt zich het Hôtel Solvay, een herenhuis dat ontworpen is door Victor Horta. Ook de Blue Tower met het hoogste dak van Brussel en de Abdij Ter Kameren staan in de Louizalaan.[1] Het einde van de Louizalaan wordt aangeduid door twee tolhuisjes die tot de afschaffing van de heffing in 1868 aan de Naamsepoort stonden.

De piloot Jean de Selys Longchamps heeft hier een buste als eerbetoon voor het platbombarderen van het Gestapo-hoofdkwartier in nummer 453. Ook burgemeesters Karel Buls en Emile De Mot prijken hier voor hun verdiensten in de aanleg van de straat.

Ook de V sculptuur van Olivier Strebelle is samen met een beeld van Leopold II aan de tuin van de koning te zien.

Trivia[bewerken]

  • De Louizalaan deelt de gemeente Elsene in tweeën.
  • Het nummer 539 is geen huis maar een klein straat. In deze privéstraat wonen onder andere Anders Fogh Rasmussen en François-Xavier de Donnea.
  • De straat bevat de ambassades van Brazilië en Paraguay, maar ook de verkeersbureau's van Italië en Marokko.
  • De straat bevat ook enkele voorname en bekende bedrijven zoals het huis van Natan, de headhunter Korn/Ferry, advocatenkantoren Afschrift en Hirsch & Vanhaelst en een dealer van McLaren.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Knack - 21 aug 2013 p 46 bron voor Blue Tower hoogste dak van Brussel