Louizaplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Louizaplein
De tramhalte op het Louizaplein gezien naar de kant van Sint-Gillis. Dit zijn monumenten; alle andere gebouwen op het plein zijn van recenter datum
Geografische informatie
Locatie       Brussel
Elsene
Sint-Gillis
Algemene informatie
Aangelegd in 1840
Genoemd naar Louise-Marie d'Orléans
Naam sinds 1846

Het Louizaplein (Frans: Place Louise) is een plein in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het plein ligt op de grens van de gemeenten Brussel, Elsene en Sint-Gillis. Het plein diende als vertrekpunt van de Louizalaan en beginpunt van de zuidelijke uitbreiding van Brussel.

Het plein is rond 1840 aangelegd en in 1846 vernoemd naar Louise-Marie d'Orléans, de eerste koningin der Belgen. In aanleg werd het plein Porte de Charleroi genoemd, er bestond daarvoor op deze plek geen poort in de stadsomwalling. Er werd na de aanleg wel een commiezenhuisje neergezet ten bate van de heffing van het octrooi.

Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Er lopen meerdere tunnels onder het Louizaplein; er is de Louizatunnel in de Kleine Ring, en haaks daaop de Stefaniatunnel in de Louizalaan die na het Stefaniaplein bovengronds komt. Beide tunnels zijn in 1957 opgeleverd in het kader van Expo '58. Er bevinden zich daaronder ook tunnels van de Metro van Brussel; Men vindt hier het in 1985 geopende station Louiza waar lijn 2 stopt, maar als men verder afzakt naar niveau -3 vindt men ook een spookstation en verdere tunnelbouw voor de nooit voltooide lijn 4.

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

De in 1842 ontworpen gebouwen aan de kant van Sint-Gillis zijn erkende monumenten.[1]