Lourdesgrot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lourdesgrot in Zundert

Een Lourdesgrot is een kopie van de grot van Massabielle bij de Franse stad Lourdes waar in 1858 Maria zou zijn verschenen aan Bernadette Soubirous. Er zijn in vele landen kopieën gebouwd voor de verering van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes, vooral nadat het Vaticaan in 1907 aan deze verschijning een dag in de liturgische kalender heeft verbonden.

Het gaat om natuurgetrouwe nabootsingen. In de grot kan een altaar geplaatst zijn. Schuin boven de grot (voor de kijker rechts) bevindt zich een nis met daarin een wit Mariabeeld met een blauwe sjerp en een rozenkrans. Voor de grot staat een beeld van een omhoogkijkende, knielende Bernadette in gebed. Zo'n Lourdesgrot staat er in combinatie met een kapel, een kerk of zelfs een basiliek (zoals in Oostakker bij Gent).

Nederland[bewerken]

In Nederland bevinden zich Lourdesgrotten onder andere in Bredevoort, Brunssum, Katwijk a/d Maas, Luttenberg, Mariahout, Medemblik, Nijmegen (naast de Lourdeskerk), Noordeinde, St. Willebrord, Steyl, Valkenburg en Waspik-Zuid. In Sint Nicolaasga bevindt zich de Lourdesgrot bij de Sint-Nicolaaskerk en in Zwaag en Scheveningen in een speciaal daarvoor gebouwde Lourdeskapel. In Bergen op Zoom bevindt zich een Lourdesgrot in de Onze Lieve Vrouwe van Lourdeskerk. In de tuin van het voormalig klooster "Het Cenakel" te Soesterberg staat een verwaarloosde Lourdesgrot die stamt uit 1949. Het ontwerp van de grot en de perken er omheen is van de toenmalige moeder overste.

België[bewerken]

In België was de Lourdesgrot van Houthulst uit 1860 de eerste. Verder zijn onder andere in Affligem, Edegem, Humbeek-Sas, Oetingen, Leest, Loppem, Meersel-Dreef, Merksem, Mol, Oostakker, Oostmalle, Bouwel, Laakdal, Ravels, Varsenare, Westvleteren, Ardooie en Zutendaal Lourdesgrotten te vinden.

Externe links[bewerken]