Luc Van den Brande

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Luc Van Den Brande
Luc van den Brande.jpg
Partij CD&V
Religie Rooms-katholiek
2de Minister-president van Vlaanderen
Aangetreden 21 februari 1992
Einde termijn 13 juli 1999
Regering Van den Brande I
Van den Brande II
Van den Brande III
Van den Brande IV
Voorganger Gaston Geens
Opvolger Patrick Dewael
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Luc Constant Hélène Van den Brande (Mechelen, 13 oktober 1945) is een Belgisch politicus. Hij was zeven jaar lang minister-president van Vlaanderen.

Biografie[bewerken]

Studies[bewerken]

Van den Brande werd doctor in de rechten, en licentiaat in het notariaat aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Carrière[bewerken]

Van den Brande trad toe tot de voorloper van de CD&V, de CVP, waar hij tot de werknemersvleugel behoorde. In 1977 werd hij lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, en van 1984 tot 1988 was hij fractieleider van de CVP.

In 1988 werd hij minister van Tewerkstelling en Arbeid, en toen de regering Martens viel in 1991, werd hij verkozen tot senator. In 1990 ondertekende en bekrachtigde hij samen met 14 andere regeringsleiders een van de meest liberale abortuswetgevingen ter wereld.

Luc Van den Brande werd minister-president van Vlaanderen op 21 februari 1992 en volgde daarbij Gaston Geens op. Dit bleef hij, ook na de eerste Vlaamse verkiezingen van 1995. Pas in 1999 verloor de CD&V van Van den Brande de verkiezingen. Hij werd als Vlaams minister-president opgevolgd door Patrick Dewael (VLD), die de regering-Dewael leidde.

Begin 2000 is hij van Bonheiden naar Mechelen verhuisd om er op 8 oktober aan de gemeenteraadsverkiezingen deel te nemen. Hij greep echter naast de burgemeesterssjerp, en is onmiddellijk weer verhuisd naar Bonheiden.

Anno 2005 was hij lid van de CD&V-fractie in het Vlaams Parlement en lid van de Raad van Europa, waar hij in 2005 in het nieuws kwam omdat hij tegen zijn landgenoot Marc Verwilghen stemde die kandidaat was voor de functie van commissaris voor de rechten van de mens.

Bij de opstart van het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (vleva) in 2006 werd hij aangesteld als voorzitter van deze vzw die als doel heeft te faciliteren tussen Vlaanderen en Europa.

In 2008 werd hij, als eerste ondervoorzitter, verkozen tot nieuwe voorzitter van het Europees Comité van de Regio's (tot 2010).

Eind januari 2010 volgde hij Guy Peeters op als voorzitter van de raad van bestuur van de VRT.

In 2010 ontving hij de Orde van de Vlaamse Leeuw.

Privéleven[bewerken]

Luc Van den Brande is gehuwd met Maria Baelus. Het koppel heeft drie kinderen en zes kleinkinderen.

Visie[bewerken]

Van den Brande is een van de voorvechters van meer Vlaamse zelfstandigheid. Als zodoende zit hij in de Boetfortgroep en is hij de vader van het confederalistische gedachtegoed van de CD&V.

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Michel Hansenne
Minister van Tewerkstelling en Arbeid
1988-1992
Opvolger:
Miet Smet
Voorganger:
Paul Deprez
Vlaams minister van Buitenlands Beleid
1992-1999
Opvolger:
Patrick Dewael
Voorganger:
Norbert De Batselier
Vlaams minister van Economie
1992-1995
Opvolger:
Eric Van Rompuy