Lucas de Groot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lucas de Groot
De Groot in 2013
Algemene informatie
Volledige naam Lucas de Groot
Geboren 21 juni 1963
Noordwijkerhout
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Beroep letterontwerper en typograaf
Website Lucasfonts
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Lucas de Groot, ook geschreven als Luc(as) de Groot, (Noordwijkerhout, 21 juni 1963) is een Nederlands letterontwerper en typograaf.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

De Groot studeerde tussen 1983 en 1988 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), waar hij onder andere les had van Gerrit Noordzij.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werkte na zijn opleiding bij BRS Premsela Vonk (tegenwoordig Edenspiekermann) en doceerde hij aan de kunstacademie in 's-Hertogenbosch. In 1993 vestigde hij zich in Berlijn; eerst om te gaan werken bij MetaDesign, waar hij onder andere een aandeel had in de nieuwe versie van Erik Spiekermanns lettertype FF Meta, en later om samen met Wim Westerveld het typografisch ontwerpbureau FontFabrik op te richten. Ook doceert hij sinds 1997 aan de hogeschool van Potsdam.

De Groots bekendste lettertypen op het moment zijn Calibri en Consolas, welke met Windows Vista en Microsoft Office worden meegeleverd. Sinds 2007 was Calibri het standaard lettertype voor alle producten van Microsoft. Op 28 april 2021 heeft Microsoft aangekondigd dat Calibri vervangen zal worden door een nieuw standaardfont.[1] Hiermee is Calibri dus 14 jaar de standaard geweest binnen de Microsoft productlijn. Eerdere bekende letters van zijn hand zijn de FF Thesis-serie (met daarin onder meer de families TheSerif, TheSans en TheSansMono), Corpid (onder andere gebruikt in de krant Metro) en Taz (oorspronkelijk ontworpen voor de Duitse krant die tageszeitung). Ook heeft hij aan de hand van het logo de huisstijl-letter ontworpen voor Heineken.

Lettertypes ontworpen door De Groot[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Microsoft gaat standaardlettertype van Office na vijftien jaar vervangen. Tweakers. Geraadpleegd op 14 november 2022.