Luchtbed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een kunststof luchtbed met telefoonpatroon
Zelfopblazend luchtbed

Een luchtbed of luchtmatras is een matras, die met lucht wordt opgeblazen, teneinde ligcomfort te verkrijgen. Zonder lucht is het een klein pakketje, zodat het makkelijk te gebruiken is in de caravan of op de camping. Uiteraard is het ook geschikt voor het geval je een keer logés hebt, en geen logeerbed voorhanden.

Het voordeel van een luchtbed boven een oprolbaar matje, is dat het luchtbed zachter ligt. Een matje ligt echter warmer op een koude ondergrond, omdat het ingesloten lucht heeft, die niet kan circuleren zoals in een luchtbed.

Zo'n luchtbed is gemaakt van rubber met een bekleding van textiel. Er bestaan ook luchtbedden van kunststof. Deze zijn minder geschikt om op te slapen, maar meer als waterspeelgoed. In stromend water kan dat gevaarlijk zijn.

Oppompen[bewerken]

Het luchtbed kan worden opgeblazen met de mond, of opgepompt met een hand,- of voetpomp.

Tegenwoordig zie je steeds vaker luchtbedden met een elektrische pomp, soms is deze zelfs ingebouwd. Dit is natuurlijk wel gemakkelijk, maar op een camping zonder elektriciteit is het niet erg handig. Wel is dit handig voor als je een logé krijgt, want zo'n bed is dan zo opgepompt.

Er bestaan ook slaapmatten die zichzelf opblazen. Deze zijn gemaakt van materiaal dat vanzelf bol gaat staan. Opent men het ventiel, dan zuigt de mat vanzelf lucht naar binnen. Doet men daarna de luchtopening dicht, dan blijft het luchtbed bol staan. Om de mat gemakkelijk mee te nemen opent men het ventiel en rolt men de mat stevig op, zodat de lucht eruit wordt geperst. Bewaren dient echter in met lucht gevulde toestand te gebeuren.

Gebruik[bewerken]

Luchtbedden worden over het algemeen gebruikt bij het kamperen. Men pompt het luchtbed op en legt het in de tent. Ook zijn er twee-persoonsluchtbedden verkrijgbaar, net zoals een middenmaat.