Luchthaven Cayenne - Félix Eboué

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Luchthaven Cayenne - Félix Eboué
Nieuwe verkeerstoren in opbouw in 2009
Nieuwe verkeerstoren in opbouw in 2009
IATA: CAY ICAO: SOCA
Algemene informatie
Opgericht 1943
Type Publiek
Eigenaar CCI Guyane
Plaats Cayenne
Hoogte 7 m
Coördinaten 04° 49′ NB, 52° 22′ WL
Locatie in Frans-Guyana
Luchthaven Cayenne - Félix Eboué
Luchthaven Cayenne - Félix Eboué
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
08/26 3200 m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Luchthaven Cayenne - Félix Eboué is een internationale luchthaven, gelegen in het Frans overzees departement Frans-Guyana.

De luchthaven werd in 1943 aangelegd door het Amerikaanse leger. Ze werd aanvankelijk Luchthaven Rochambeau genoemd, naar Jean-Baptiste Donatien de Vimeur, graaf van Rochambeau, de Franse commandant die aan de zijde van George Washington streed in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. In 1949 nam Frankrijk de luchthaven over. Op 4 januari 2012 werd de naam veranderd in Luchthaven Cayenne-Félix Eboué, ter ere van de Guyaanse humanist Félix Eboué, die bijgezet is in het Panthéon in Parijs.

De luchthaven ligt ongeveer 13 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Cayenne op het grondgebied van de gemeente Matoury. Ze heeft één landingsbaan van 3,2 kilometer lang. Er is één terminal met een capaciteit van 600.000 passagiers per jaar. Ze wordt uitgebaat door de Chambre de commerce et d'industrie de la Guyane (kamer van handel en nijverheid van Guyana).

De luchthaven is de thuisbasis van Air Guyane Express (voorheen "Air Guyane").

Vanaf de luchthaven worden binnenlandse vluchten (dit zijn ook vluchten naar Frankrijk, Guadeloupe en Martinique) uitgevoerd door Air Guyane Express en Air Caraïbes. Internationale vluchten naar Miami (Florida) en Port-au-Prince worden verzorgd door Air France.

Externe links[bewerken]