Luchthaven Florø

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Florø
IATA: FRO ICAO: ENFL
Algemene informatie
Type publiek
Eigenaar Avinor
Plaats Florø
Hoogte 11 m
Coördinaten 61° 35′ NB, 005° 1′ OL
Website Site luchthaven
Locatie in Noorwegen
Luchthaven Florø
Luchthaven Florø
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
07-25 1300 m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Luchthaven Florø (IATA: FRO, ICAO: ENFL) (Noors: Florø Lufthavn) is de luchthaven van de stad Florø, Sogn og Fjordane in Noorwegen. Het ligt ten zuiden van het centrum, in een gebied genaamd Florelandet. Het had 144.194 passagiers in 2005 en is daarmee de grootste regionale luchthaven van Noorwegen.

Diensten van de luchthaven worden uitgevoerd door Danish Air Transport, dat ATR-42's gebruikt voor services naar Oslo en Bergen. De luchthaven heeft ook een heliplatform dat gebruikt wordt door personeel op weg naar olieplatforms in de Noordzee.

De Koninklijke Noorse luchtmacht vliegt vanaf Florø met Westland Sea King-reddingshelikopters.

Geschiedenis[bewerken]

Vluchten met watervliegtuigen kwamen al op in de jaren '30. Plannen voor een luchthaven met startbaan kwamen in de jaren '50 en in 1956 begon men met de bouw van een terminal. Er trad echter vertraging op en het Noorse parlement besloot de luchthaven te voltooien in 1969. De luchthaven werd geopend op 1 juni 1971 samen met andere regionale luchthavens in Sogn og Fjordane. Het heliplatform werd geopend in 1994. Een uitbreiding van de startbaan van 800 naar 1190 meter werd afgemaakt in 2000.

De eerste passagiersvluchten naar Florø werden gedaan door Widerøe, maar Coast Air won de publieke service verplichting in 2000 en nam de lijnen over. Sinds 1 april 2003 vliegt Danish Air Transport vanaf Florø. Het verliezen van het contract brengt nogal wat problemen met zich mee voor Widerøe, omdat deze een technische hangar op de luchthaven hebben.

Externe link[bewerken]