Flughafen Innsbruck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Luchthaven Innsbruck)
Flughafen Innsbruck-Kranebitten
Logo
Flughafen Innsbruck
IATA: INN ICAO: LOWI
Algemene informatie
Type publiek
Eigenaar Tiroler Flughafenbetriebsgesellschaft m.b.H.
Plaats Innsbruck
Hoogte 581 m
Coördinaten 47° 16′ NB, 11° 21′ OL
Website http://www.innsbruck-airport.com
Locatie in Oostenrijk
Flughafen Innsbruck (Oostenrijk)
Flughafen Innsbruck
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
08/26 2000 m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Flughafen Innsbruck-Kranebitten (IATA: INN, ICAO: LOWI) is een luchthaven op 2,5 km van de Oostenrijkse plaats Innsbruck en is de grootste luchthaven in Tirol. Hij verwerkt regionale vluchten rond de Alpen en naar andere bestemmingen. In de winter, de drukste periode, komen via deze luchthaven veel wintersporters naar de sneeuwgebieden.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De luchthaven ligt tegen de stad Innsbruck aan, op 581 meter hoogte. De luchthaven heeft één landingsbaan van 2000 meter. De baan (08/26) ligt vrijwel van oost naar west. De dichtstbijzijnde andere luchthaven is die van Salzburg, ongeveer 200 kilometer naar het oosten.

Faciliteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De terminal heeft geen vliegtuigslurven; er wordt bij in- en uitstappen gebruik gemaakt van trappen. De luchthaven kan vliegtuigen van maximaal de grootte van een Boeing 767 aan. In februari 2017 werd aangekondigd dat de passagiersterminal, die werd ingehuldigd voor de Olympische Winterspelen van 1964, op termijn vervangen zal worden door een nieuw, groter luchthavengebouw. Er werd al direct aangegeven dat de bouw daarvan op zijn vroegst in het voorjaar van 2019 zou beginnen.[1]

De luchthaven staat erom bekend dat het vanwege het omringende terrein moeilijk is om bepaalde vliegtuigtypen te laten opstijgen en landen. De nadering en afdaling is een zeer gecompliceerd proces; de Alpen creëren lastige winden en luchtstromingen, waarmee piloten gedurende het hele proces te maken krijgen. Het is een luchthaven van categorie C: een luchthaven met speciale uitdagingen, waarvoor piloten een speciale training nodig hebben voordat ze op de luchthaven mogen landen.

De luchthaven diende als basis van Tyrolean Airways en Welcome Air tot de ondergang van deze maatschappijen. De nieuw opgerichte onafhankelijke technische divisie Tyrolean Airways Luftfahrzeuge Technik GmbH bleef wel op de luchthaven. Innsbruck was vroeger ook het hoofdkantoor van Air Alps.