Luchthaven Podgorica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Luchthaven Podgorica
Aerodrom Podgorica
Аеродром Подгорица
Luchthaven Podgorica
IATA: TGD ICAO: LYPG
Algemene informatie
Type Publiek
Plaats Podgorica
Hoogte 43 m
Coördinaten 42° 22′ NB, 19° 15′ OL
Website www.montenegroairports.com
Locatie in Montenegro
Luchthaven Podgorica (Montenegro)
Luchthaven Podgorica
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
18/36 2500 m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Luchthaven Podgorica (Montenegrijns: Аеродром Подгорица, Aerodrom Podgorica) (IATA: TGDICAO: LYPG) is een internationale luchthaven 11 km ten zuiden van Podgorica, de hoofdstad van Montenegro. Het is de belangrijkste hub voor Montenegro Airlines.

Luchthaven Podgorica is een van de twee publieke vliegvelden in Montenegro, naast luchthaven Tivat. Beide vliegvelden worden geëxploiteerd door het staatsbedrijf Аеродроми Црне Горе (Aerodromi Crne Gore, Luchthavens van Montenegro). De luchthaven wordt ook wel Luchthaven Golubovci genoemd naar het vlakbijgelegen Golubovci. De luchthaven verwerkte ongeveer 500.000 passagiers in 2008. In 2007 was Podgorica de Beste luchthaven onder 1 miljoen passagiers uitgeroepen door Airports Council International. De IATA code van Podgorica is TGD omdat Podgorica tussen 1946 en 1992 Titograd heette, naar Josip Broz Tito. Luchthaven Podgorica verwerkt vooral (regionale) internationale vluchten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De luchthaven werd gebouwd in 1961, ten zuiden van Podgorica, en is gebouwd voor zowel de civiele als de militaire luchtvaart. De luchthaven was toentertijd eigendom van Jat Airways. In 1999 was de luchthaven een van de doelen van de NAVO bombardementen vanwege de Kosovo crisis. In 2003 kocht de Montenegrijnse overheid de luchthaven. In 2006 werd de terminal grondig gerenoveerd.

Militair vliegveld[bewerken | brontekst bewerken]

De start- en landingsbaan wordt ook gebruikt door het nabijgelegen militair vliegveld van Podgorica. Sinds de onafhankelijkheid in 2006 staan er nog negen G-4 Super Galebs op de basis, waarvan niet duidelijk is wat ermee gebeurt.

Incidenten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Podgorica Airport van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.